Veelbesproken Dumfries bezorgt Advocaat derde verliespartij op rij

SC Heerenveen heeft de eerste overwinning van 2018 geboekt. In eigen huis werd hekkensluiter Sparta Rotterdam nipt verslagen: 2-1.

Het was een treffen tussen twee geplaagde ploegen, want de Friezen wonnen slechts één van hun laatste zeven wedstrijden in de Eredivisie, de Rotterdammers verloren zelfs hun laatste zeven duels. De ploeg van trainer Dick Advocaat, die de ontslagen Alex Pastoor opvolgde in de winterstop, vond zichzelf voor de aftrap dan ook terug op de laatste plek.

Al binnen twee minuten kwamen de bezoekers wel brutaal op voorsprong. Julian Chabot kopte bij de tweede paal raak, nadat Fred Friday de bal uit een corner verlengde. Voor de Duitse verdediger was het zijn eerste doelpunt van het seizoen. Enkele minuten later kreeg Craig Goodwin, na gegrabbel van doelman Martin Hansen, een goede kans op de 0-2 maar de aanvaller wist de trekker niet over te halen.

Een goede poging van Martin Ødegaard verdween nog in het zijnet, maar de toegenomen druk van de thuisploeg werd de Spartanen vlak na die kans toch te veel. Reza Ghoochannejhad tikte de bal van dichtbij binnen uit de counter: 1-1. De spits kreeg weer eens de voorkeur in de punt van de aanval boven Henk Veerman en beloonde trainer Jurgen Streppel met de gelijkmaker binnen het kwartier. De clubtopscorer van vorig seizoen wist het net eindelijk weer eens te vinden, na een droogte in de Eredivisie van 865 minuten.

Reza Ghoochannejhad viert zijn gelijkmaker tegen Sparta.

Vervolgens ging de storm van beide ploegen wat liggen. Yuki Kobayashi schoot van grote afstand nipt naast namens de thuisploeg, terwijl een van richting veranderd schot van Goodwin bijna voor een nieuwe voorsprong voor de Spartanen zorgde. Gescoord werd er voor de theepauze niet meer.

De tweede helft begon rustiger dan de eerste en het duurde ruim twintig minuten voor de eerste grote kans te noteren viel. Dit zorgde ook direct voor de voorsprong voor de Friezen, want Denzel Dumfries passeerde doelman Leonard Nienhuis. De verdediger van Heerenveen had een vrije doortocht nadat Dabney dos Santos hem liet lopen. Tot grote verrassing van Nienhuis koos Dumfries voor een harde knal op doel in plaats van een voorzet: 1-2. Dumfries was misschien wel de meestbesproken speler van de vorige speelronde, aangezien hij in het duel met Vitesse (1-1) een elleboogstoot van Tim Matavz te verwerken kreeg en ook nog eens in zijn edele delen werd gegrepen door Matt Miazga.

Sparta ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg via Dos Santos en Friday nog twee goede kansen, maar een echt slotoffensief bleef uit. Diep in de blessuretijd leek Ryan Sanusi de gelijkmaker nog te gaan maken, maar de Belgische middenvelder knalde de bal van dichtbij hoog over.

Door de zege komen Streppel en zijn mannen op 27 punten uit twintig duels. Advocaat heeft nog altijd geen punten gepakt met de Rotterdammers, waardoor het in ieder geval deze speelronde onderaan blijft staan met elf punten. De oefenmeester is in een rijtje met Foeke Booy, Chris Dekker, Jan Everse, Barry Hughes en Bill Thompson beland. Ook zij verloren allen hun eerste drie wedstrijden als trainer van De Kasteelheren. Roda JC Kerkrade, dat één punt meer heeft dan de Spartanen, komt zondag nog in actie. Volgende week wacht voor Sparta een thuisduel met Willem II, Heerenveen ontvangt FC Twente.