Matavz ontsnapt na bizarre actie aan rood en wint thuis weer niet met Vitesse

Vitesse is dit seizoen niet erg succesvol in thuiswedstrijden en heeft ook het treffen met SC Heerenveen niet weten te winnen (1-1). Het zal na afloop echter vooral gaan over de krankzinnige actie van Tim Matavz, die tegen de Friezen ontsnapte aan een rode kaart.

Na een halfuur spelen lag het spel stil voor een inworp, toen Matavz wandelend Denzel Dumfries passeerde. De verdediger van Heerenveen kreeg zomaar een elleboogstoot van zijn tegenstander en viel direct op de grond. Matavz verdiende voor deze bizarre daad een directe rode kaart, maar had het geluk dat scheidsrechter Allard Lindhout en zijn assistenten het moment niet zagen. Matavz mocht daardoor op het veld blijven staan en met elf tegen elf eindigde het duel in een gelijkspel.

Vitesse had meer verdiend dan slechts een punt. De ploeg van Henk Fraser was in de eigen GelreDome de bovenliggende partij en kreeg in de zesde minuut de eerste goede kans, toen Matt Miazga over kopte. Niet lang hierna kwam Vitesse alsnog op voorsprong: Daniel Høegh schoot een voorzet van Mason Mount ongelukkig in zijn eigen doel. Milot Rashica en Mount kregen vervolgens kansen om de marge te verdubbelen, maar gingen daar niet goed mee om.

Heerenveen bleef in leven en kwam uit het niets op gelijke hoogte. Pelle van Amersfoort veroverde de bal op het middenveld en stuurde Henk Veerman weg. Remko Pasveer kwam op tijd zijn doel uit en voorkwam dat Veerman kon scoren, maar de bal belandde via de keeper bij Van Amersfoort, die met een fenomenale boogbal de gelijkmaker binnen schoot. Vitesse moest daardoor opnieuw beginnen en kreeg in de openingsfase van de tweede helft kansen via Matavz. De Sloveen kreeg het echter niet voor elkaar om te scoren.

Pelle van Amersfoort scoorde prachtig.

Namens Heerenveen kwam het eerste gevaar van de tweede helft van Veerman, die Pasveer tot een redding dwong. Het was een spaarzaam moment van opwinding namens de bezoekers, want het was Vitesse dat het meest op zoek was naar de overwinning. Invaller Mitchell van Bergen kreeg daar tien minuten voor tijd een grote kans voor, toen hij na een uitstekende individuele actie net over schoot, en Thomas Bruns ramde niet veel later op de paal. Heerenveen had het geluk aan de zijde en nam een punt mee naar huis.

Vitesse won zodoende opnieuw niet in een thuiswedstrijd. Dat gebeurde dit seizoen pas twee keer: alleen NAC Breda en ADO Den Haag werden tot dusver verslagen in Arnhem. Volgende week speelt Vitesse uit tegen PEC Zwolle en de vraag is of Matavz dan van de partij zal zijn. De aanvaller kan vanwege zijn niet waargenomen elleboogstoot een onderzoek van de aanklager betaald voetbal verwachten.