Van Wolfswinkel schiet CL-ambities PSV aan gruzelementen

Reacties

Het Champions League-avontuur van PSV is al in de tweede voorronde ten einde gekomen. Na de benauwde overwinning in Eindhoven betekende de nederlaag bij FC Basel razendsnelle uitschakeling. Beide ploegen trakteerden het publiek op een verhit schouwspel, waarin Ricky van Wolfswinkel uiteindelijk de beul was voor de Eindhovenaren.

Van Wolfswinkel schiet CL-ambities PSV aan gruzelementen
FC Basel
FC Basel
2 - 1
PSV
PSV

PSV-trainer Mark van Bommel begon in het St. Jakob-Park met dezelfde elf namen als in het heenduel. De vier spelers die tijdens de verloren strijd om de Johan Cruijf Schaal tegen Ajax (2-0) rust kregen, keerden daarmee dus terug in de basis. Tegenover de rentree van Nick Viergever, Érick Gutiérrez, Donyell Malen en Hirving Lozano stond de absentie van Sam Lammers. De 22-jarige spits was vorige week als invaller goud waard met zijn 2-2, mocht tegen Ajax vervolgens starten, maar viel vervolgens uit met een op het oog pittige knieblessure.

Gastón Pereiro keerde op zijn beurt juist weer terug in de PSV-selectie. De spelmaker ontbrak de afgelopen periode, tegelijkertijd gonsde het van de geruchten over een transfer naar Spartak Moskou, maar die overgang is inmiddels afgeketst. De Uruguayaan zag dinsdag vanaf de bank hoe PSV al vroeg een flinke tik te verwerken kreeg. Lozano gaf net buiten het strafschopgebied onhandig een vrije trap weg. Fabian Frei legde de bal breed op Eray Cömert, die Jeroen Zoet verraste met een knal door het midden die via de lat binnen sloeg: 1-0.

Het was zeker niet voor het eerst in dit nog maar nauwelijks begonnen seizoen dat de PSV-goalie er bepaald niet goed uitzag bij een tegengoal. Tegen Ajax leek de 2-0 van Daley Blind niet onhoudbaar, vorige week ging de tweede goal van FC Basel er ook wat gemakkelijk in, al werd hij daarbij ook niet geholpen door zijn verdedigers. Tien minuten na de openingsgoal had Zoet overigens geluk dat Van Wolfswinkel de bal over schoot, nadat hij de bal precies voor de voeten van de Nederlandse aanvaller had gebokst.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV beet daarna aanvankelijk slechts voorzichtig van zich af. Pablo Rosario (die bij afwezigheid van Ibrahim Afellay weer aanvoerder was) ramde de bal op de volley de tweede ring in, Lozano schoot kort na de kans van Van Wolfswinkel naast. De gelijkmaker na een kwart wedstrijd kwam redelijk uit het niets, aangezien de Eindhovenaren lange tijd maar niet in de wedstrijd kwamen. Na een knappe actie op rechts verstuurde Malen een afgemeten voorzet, vanaf de rand van de zestien kopte Bruma (in het heenduel bij zijn debuut al goed voor een goal) de 1-1 schitterend in de bovenhoek.

Na die goal had PSV het plotseling een stuk beter voor elkaar. De geheel vrijstaande Nick Viergever kopte de bal in kansrijke positie tegen een tegenstander aan, een schot van Lozano ging via een Zwitsers been naast en Malen kreeg zijn voet net niet goed genoeg tegen een lage voorzet van Lozano. De bedrijvige Mexicaan was overigens ook betrokken bij het moment waardoor de eerste helft écht ontbrandde. Hij kreeg namelijk een gemene schop van de meeverdedigende Van Wolfswinkel, die terecht geel kreeg voor zijn overtreding.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De charge van de ex-spits van onder meer FC Utrecht en Vitesse was het startsein voor een verhitte slotfase van de eerste helft. Er waren kleine overtredingen en frustraties over en weer, de warmlopende PSV'er Trent Sainsbury kreeg geel omdat hij voorkwam dat FC Basel een ingooi snel kon nemen. Op slag van rust waren de rapen helemaal gaar. Albian Ajeti draaide in de zestien weg bij Derrick Luckassen en ging naar de grond. Tot woede van het thuispubliek kreeg hij echter geen penalty, maar een vrije trap tegen wegens vasthouden. De gele kaarten die Basel-spelers Taulant Xhaka en Omar Alderete nog kregen, leidden tot Zwitserse fluitconcerten na het rustsignaal.

Het optreden van de Eindhovenaren paste goed bij de woorden die Van Bommel na afloop van de verloren wedstrijd tegen Ajax sprak: 'Ik ben zwaar teleurgesteld over het feit dat wij heel snel kerels moeten worden.' PSV bewees voor de pauze dus dat die waarschuwing niet aan dovemansoren was gericht en ook direct ná de hervatting toonde het spierballen. Na goed doorzetten schoot Bergwijn snoeihard tegen de paal, de rebound was niet aan Lozano besteed.

Aan 1-1 zou PSV genoeg hebben gehad voor een plek in de volgende ronde, maar FC Basel maakte overduidelijk dat het zich absoluut niet ging neerleggen bij dat scenario. Van Wolfswinkel kreeg de bal op een presenteerblaadje en kon vrij inkoppen, maar stuurde de bal met zijn hoofd zéér ruim voorlangs. De kans die Bergwijn even later kreeg was minder groot, maar zijn misser (hij schoot recht op de keeper) bleek wel een dure. In de 68ste minuut belandde de bal na een lage voorzet namelijk wat gelukkig voor de voeten van nota bene Van Wolfswinkel, die de bal simpel voorbij Zoet schoot.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV ging daarna op jacht naar de verlossende gelijkmaker, gesteund door vers aanvallend bloed. Opvallend was het feit dat Lozano (uitgerekend op zijn 24ste verjaardag) naar de kant werd gehaald voor jongeling Cody Gakpo. De Mexicaan was duidelijk niet tevreden, hij ging hoofdschuddend naar de kant. In de slotfase wist PSV niet meer tot een Houdini-act zoals in het heenduel te komen, wat na het laatste fluitje tot groot feest in Basel leidde.

Door de nederlaag weet PSV eind juli al zeker dat het dit seizoen niet uitkomt in de Champions League, zelfs deelname aan de groepsfase van de Europa League is nog allerminst zeker. De Eindhovenaren stromen nu in in de derde voorronde, hetgeen betekent dat Van Bommel en zijn mannen nog met twee tegenstanders moeten afrekenen voor een plek in die Europa League. FC Basel neemt het in de derde CL-voorronde (waarin Ajax tegen PAOK Saloniki speelt) nu op tegen LASK Linz.

Zoet: 'Vormcrisis is overdreven, maar feit is dat ik beter moet'
'Seizoenstart in mineur voor PSV, dat veel te makkelijk goals weggeeft'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.