FC Basel: vuurwerk tegen PSV om nieuw rampjaar te voorkomen

Reacties

Verliezen van PSV is dinsdagavond eigenlijk geen optie voor FC Basel. De Zwitserse grootmacht heeft de inkomsten uit Europees voetbal hard nodig om financieel het hoofd boven water te houden.

FC Basel: vuurwerk tegen PSV om nieuw rampjaar te voorkomen
FC Basel
FC Basel
2 - 1
PSV
PSV

Dinsdagavond strijden de spelers van trainer Marcel Koller dan ook vooral voor hun eigen toekomst, schetst de Zwitserse krant Blick het scenario voorafgaand aan de return van de tweede voorronde van de Champions League. Kwalificatie voor Europees voetbal is gezien de miljoenen die dat oplevert een must voor Basel, anders dreigt opnieuw een exodus.

Wat er in het geval van uitschakeling tegen PSV staat te gebeuren, laat zich het best vertellen door de zomer van vorig jaar erbij te pakken. Toen werd Basel in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door PAOK Saloniki en versperde Apollon Limassol vervolgens ook de weg naar de Europa League. Al vroeg in het seizoen was daardoor sprake van een rampjaar.

Het voor het eerst in veertien jaar mislopen van Europees voetbal had tot gevolg dat Basel noodgedwongen zijn beste spelers moest verkopen om een financiële crisis te voorkomen. Met een salarishuis van circa vijftig miljoen Zwitserse francs (45 miljoen euro) was dat de enige manier om de begroting sluitend te houden voor de club die jarenlang gewend was de CL-inkomsten mee te begroten.

'Mede dankzij blessure Lammers lonkt voor Pereiro weer een rol bij PSV'

Bij Basel wil niemand daar nu nog aan denken. De eventuele gevolgen van Europese uitschakeling spelen volgens Koller ook geen rol als PSV dinsdag de 3-2 voorsprong verdedigt in het St. Jakob Park. 'Nee, want dat zou betekenen dat we ons al voor de wedstrijd met een nederlaag zouden bezighouden', zei Koller maandag op de persconferentie.

Hoe belangrijk de return tegen PSV is voor Basel, bleek wel toen Koller zaterdag zeven basisspelers van het heenduel op de bank hield tegen FC St. Gallen (1-2). Ook aanvoerder Valentin Stocker bleef aan de kant. 'Ik had wat last van mijn voet, maar nu voel ik me weer goed en kan ik er voor de vollende honderd procent tegenaan tegen Eindhoven.'

Koller wilde niet te lang stil blijven staan bij het verlies van zaterdag. De trainer kijkt liever vooruit en weet hoe zijn ploeg het aanvalskwartet van PSV onschadelijk kan maken. 'Door elkaar te helpen, rugdekking te geven en hun aanvallen te vertragen. En bovendien: door geen onnodige fouten te maken. We hebben laten zien dat we ons met hen kunnen meten.'

Met opnieuw een exodus van zijn belangrijkste spelers in het verschiet als Basel dinsdag in de return niet wint van PSV (en zich daardoor moet melden in de derde voorronde van de EL), heeft Koller een duidelijke wens. Een dag voor de nationale feestdag van Zwitserland (1 augustus) hoopt de trainer dat zijn spelers als de brandweer gaan tegen PSV. 'We willen het vuurwerk al voor 1 augustus afsteken!'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.