Ajax harkt ook derde prijs binnen in duel vol controverse

Reacties

Ajax heeft zaterdag voor de negende keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De landskampioen versloeg PSV, de nummer twee van afgelopen seizoen, en pakte daardoor de triple in één kalenderjaar met eerder al de titel en de KNVB-beker.

Ajax harkt ook derde prijs binnen in duel vol controverse
Ajax
Ajax
2 - 0
PSV
PSV

Zowel Erik ten Hag als Mark van Bommel zorgde voor verrassingen met de opstelling. Zo startte bij Ajax Daley Blind op het middenveld en Sergiño Dest als linksback, terwijl er bij PSV basisplaatsen waren voor onder anderen Olivier Boscagli, Jorrit Hendrix, Cody Gakpo en Sam Lammers. Zij zaten afgelopen dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen FC Basel (3-2 winst) nog op de bank.

Ajax kende een droomstart in de eigen Johan Cruijff Arena. De officiële aftrap van het nieuwe seizoen was nog geen minuut geleden of de bal lag er al in. Joël Veltman speelde Donny van de Beek aan, die ruimte had op de rechterflank en Kasper Dolberg bereikte. De pass werd nog getoucheerd, maar de Deen slaagde er wel in om al na 35 seconden te scoren: 1-0. Dolberg was kort daarna bijna nog een keer succesvol. Van de Beek was opnieuw de aangever en zag de spits naast schieten.

Een flitsende start voor Ajax, dat in de beginfase van de wedstrijd de controle had. PSV creëerde nauwelijks iets en kwam er pas halverwege de eerste helft wat meer aan te pas. Bijvoorbeeld via Lammers, die een counter probeerde in te leiden maar balverlies leed door een slordige pass. Ajax zette in die fase wat minder fel druk, waardoor de Eindhovenaren meer aan de bal kwamen. Dat leverde na een klein half uur een van de eerste doelpogingen van PSV op. Bruma legde de bal terug op Gakpo, die hard in de handen van Andre Onana schoot.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg PSV meer kansen. Zo kopte Lammers naast uit een voorzet van Sadílek. Ajax leek er enigszins door wakker geschud en zocht vaker de aanval. Echt grote mogelijkheden volgden daar niet meer uit voor de rust. PSV ontsnapte nog wel aan een rode kaart toen Jorrit Hendrix met geel op zak een charge inzette op Van de Beek. Dat leek een gele kaart waard, maar scheidsrechter Dennis Higler spaarde de middenvelder.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van Bommel greep in de rust in en haalde naast Hendrix ook Bruma naar de kant. Donyell Malen en Erick Gutiérrez kwamen in de ploeg. Lammers ging daardoor spelen als aanvallende middenvelder, terwijl Steven Bergwijn verhuisde naar de vleugel. Malen zorgde al vroeg in de tweede helft bijna voor de gelijkmaker door de bal net naast het doel te schuiven, maar stond op het moment dat Bergwijn passte buitenspel.

VAR
Ajax sloeg vervolgens aan de andere kant wel toe. Tadic ontving de bal en ging het duel aan met Boscagli. De aanvaller raakte de PSV-verdediger met zijn arm en Boscagli ging neer, maar Higler liet het spel doorgaan. Een poging van Van de Beek werd geblokt, waarna de bal terechtkwam bij Daley Blind. Hij schoot raak in de bovenhoek en liet het Ajax-publiek juichen. Higler ging op aanraden van de videoscheidsrechter nog wel naar de beelden kijken, maar keurde de treffer goed.

Van Bommel bracht zichzelf na de 2-0 nog verder in de problemen. Met de komst van Hirving Lozano voor Bergwijn voerde de oefenmeester na iets minder dan een uur namelijk al zijn derde wissel door. Toen Lammers kort daarop geblesseerd raakte, moest PSV bijna een half uur door met tien man. De Eindhovenaren werden daarna nog een paar keer gevaarlijk, terwijl Dest aan de andere kant de paal raakte na een fraaie actie. De zege van Ajax kwam niet meer in gevaar.

Voor PSV staat komende dinsdag de belangrijke return in de voorronde van de Champions League tegen Basel op het programma (aftrap 20.00 uur), waarin het een de 3-2 voorsprong verdedigt. Ajax oefent voor de competitiestart nog tegen Sivasspor, komende maandag om 14.00 uur.

Ajax heeft de Johan Cruijff Schaal nu negen keer gewonnen, twee keer minder dan recordwinnaar PSV. Feyenoord volgt met vier eindzeges.

'De verhoudingen zijn duidelijk: PSV is nog niet zo ver als Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.