Van derde elftal-speler tot Barça-target: dit is de uitdager van Mbappé

Reacties

Hij scoorde dit seizoen evenveel in de Ligue 1 als Kylian Mbappé, maakte als voorganger van Luuk de Jong liefst zeventig goals voor Sevilla en stond naar eigen zeggen in de belangstelling van Barcelona: Wissam Ben Yedder. De spits van AS Monaco heeft van ver moeten komen.

Van derde elftal-speler tot Barça-target: dit is de uitdager van Mbappé
© Pro Shots

Want momenteel mag het geluk de 1 meter 70 kleine aanvaller dan toelachen, dat was niet altijd zo. In een interview met Onze Mondial blikt de Franse spits met Tunesische roots onder meer terug op zijn tijd als jeugdspeler, toen het er helemaal niet naar uitzag dat hij zou schitteren in de grootste competities van Europa. Zijn grote doorbraak beleefde hij dan ook pas op zijn 22ste, in het seizoen 2012/13 bij Toulouse.

Begin vorig decennium was Ben Yedder, een jeugdvriend van Riyad Mahrez, nog gewoon speler van amateurclub Alfortville. En ook in zijn jonge jaren kwam het succes hem niet aanwaaien. 'Als ik op proef ging bij clubs, werd ik altijd naar het derde elftal gestuurd. Ik kwam uiteindelijk altijd in het eerste terecht, maar vreemd genoeg had ik het stempel van een speler die in het derde moest beginnen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zelfs in de allerjongste categorie begon Ben Yedder helemaal onderaan. 'Maar daardoor heb ik wel altijd de mentaliteit gehad van een jongen die zichzelf in het eerste elftal moest knokken.' Het heeft hem uiteindelijk ver gebracht. Vier sterke seizoenen voor Toulouse in de Ligue 1 leverden hem een transfer op naar Sevilla, dat hem afgelopen zomer voor veertig miljoen euro verkocht aan Monaco.

En daar gaat Ben Yedder vrolijk door met wat hij inmiddels al jaren doet: scoren. Met achttien goals deelt hij de koppositie op de topscorerslijst van de Ligue 1 met Mbappé. Het zijn er nu al evenveel als hij er in zijn laatste seizoen voor Sevilla maakte in La Liga, al scoorde de technisch begaafde aanvaller in alle competities toen wel dertig keer. Het leverde hem zelfs de belangstelling op van Barcelona.

Net als Ben Yedder speelde ook Barcelona-aanwinst Braithwaite voor Toulouse.
© Pro Shots
Net als Ben Yedder speelde ook Barcelona-aanwinst Braithwaite voor Toulouse.

Dat zegt hij zelf tenminste in hetzelfde interview met Onze Mondial, dat hem vraagt naar de vermeende interesse van de Catalanen in januari. 'Barcelona had al veel eerder kunnen gebeuren', reageert Ben Yedder. 'Afgelopen zomer namen ze ook contact met me op. Ze verzamelden informatie en deze winter was dat weer het geval, maar van een transfer is het niet gekomen.' Uiteindelijk vertrok Martin Braithwaite naar Camp Nou.

Waarschijnlijk omdat de Deen, toevallig genoeg een oude ploeggenoot van Ben Yedder bij Toulouse, met een transfersom van achttien miljoen euro een stuk beter te betalen was voor Barça dan Ben Yedder, die aanzienlijk makkelijker scoort. Hijzelf laat zich niet in de war brengen door de interesse uit Camp Nou. 'Het laat zien dat ik goed bezig ben. Ondanks de belangstelling ben ik volledig gefocust op mijn prestaties bij Monaco.'

EK
Tot voor kort had daar aan kunnen worden toegevoegd dat hij zich daarmee in de kijker heeft gespeeld voor het EK, maar dat is zoals bekend een jaar verplaatst. Ook in de zomer van 2021 zal bondscoach Didier Deschamps in hem een belangrijke kandidaat zien voor de selectie, als hij zo door blijft gaan. Sinds februari 2019 is Ben Yedder, die pas in maart 2018 debuteerde als international, namelijk steevast opgeroepen voor Frankrijk.

Over de gezamenlijke periode van Braithwaite en Ben Yedder vertelde toenmalig trainer Pascal Dupraz onlangs een fraaie anekdote tegenover Le Parisien. 'Ik had een probleem op te lossen: ik had twee geweldige aanvallers, Braithwaite en Ben Yedder, maar ik speelde met maar één centrumspits. In plaats van er eentje op de bank te zetten, wat gebeurde voor mijn komst, besloot ik Wissam in de punt van de aanval te zetten wegens zijn efficiëntie en belde ik Martin op: "Ik ga je aan de zijkant laten spelen, maar als teken van mijn erkenning geef ik je de aanvoerdersband."

Konden de twee elkaar niet echt waarderen? Ik kan het nu wel zeggen: tijdens de individuele gesprekken die ik voerde met de spelers, zei ik hetzelfde tegen Wissam Ben Yedder: je bent de beste speler van het team. Ze praatten niet met elkaar, dus er was geen risico dat ze dat zouden opmerken!'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.