Van den Brom omschrijft 'onterechte' strafschop als mokerslag

John van den Brom wilde donderdagavond na het vroege einde van het Europese avontuur niet speculeren of AZ met de getransfereerde Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh wél zou hebben afgerekend met Kairat Almaty.

'In principe zijn we goed genoeg om dit Kairat te verslaan', oordeelde de hoofdtrainer van AZ in gesprek met RTL7. De nummer drie van de Eredivisie ging vorige week in Kazachstan met 2-0 onderuit en kwam in de return op een 0-1 achterstand door een strafschop die Van den Brom betwist.

'De mokerslag was het moment van de strafschop. We vielen aan en creëerden kansen, we hadden het initiatief in handen. Tegen alles en nog wat in krijg je een in mijn ogen onterechte strafschop tegen. Dan moet je in één keer vier in plaats van twee goals maken. De tegenstander speelde het vervolgens, zoals ze dat noemen, professioneel uit.'

Met die laatste uitspraak refereerde Van den Brom aan het tijdrekken van de spelers van Kairat. 'Gelukkig zien we dat in Nederland bijna nooit. Maar je kunt het ze niet eens kwalijk nemen. We moeten ook eerlijk zijn, zij hebben heel goed verdedigd.' Via Guus Til herstelde AZ nog voor rust de balans. 'In de rust hadden we het gevoel dat we nog drie goals konden maken, maar het duurde te lang.'

Uiteindelijk sleepten de Alkmaarders nog wel een 2-1 zege uit het vuur. 'Het is altijd goed om alsnog te winnen. Vorige week speelden we slecht en vandaag lieten we zien waartoe we in staat zijn. Het was niet genoeg over twee duels en dat is zuur.'