Europese afgang AZ compleet

Reacties

Voor AZ is het doek al in de tweede kwalificatieronde van het Europa League-toernooi gevallen. De nummer drie van het voorbije Eredivisie-seizoen moest over twee duels in Kairat Almaty zijn meerdere erkennen. Na de 2-0 in Kazachstan werd het donderdag in Alkmaar 2-1 voor AZ.

Europese afgang AZ compleet
AZ
AZ
2 - 1
Kairat
Kairat

Bij AZ startte Dorin Rotariu - een debutant - in de basis. De Alkmaarders huren de 23-jarige aanvaller dit seizoen van Club Brugge. Bjørn Johnsen, een andere aanwinst, was nog niet speelgerechtigd. De piepjonge Myron Boadu, die vorige week nog aan de aftrap stond, moest deze keer genoegen nemen met een plek op de bank. Teun Koopmeiners keerde terug in de basis nadat hij vorige week ontbrak wegens een kwetsuur.

Zoals verwacht trok Kairat zich van meet af aan massaal terug. De ploeg uit Kazachstan gunde AZ de bal en wachtte rustig de ontwikkelingen af. Het kostte de Alkmaarders enorm veel moeite om openingen te vinden. In de zestiende minuut veerde het publiek even op, maar de goal van Fred Friday werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Kairat meldde zich sporadisch op de helft van AZ, maar kwam na een klein half uur wel op voorsprong na geklungel in de defensie van de thuisploeg. Marco Bizot maakte in de ogen van arbiter, na een communicatiefout met Pantelis Hatzidiakos, een overtreding op Aderinsola Eseola en de bal ging op de stip.

Bauyrzhan Islamkhan verzilverde de penalty en maakte de opgave voor AZ daarmee nóg lastiger. De Alkmaarders verhoogden het tempo en herstelden nog voor rust de balans. Aanvoerder Guus Til tikte van dichtbij binnen. AZ bekroonde zijn beste fase tot dan toe bijna met de 2-1. Til zag een kopbal worden gekeerd door doelman Vladimir Plotnikov en een schot van Koopmeiners vloog maar net naast langs de paal. Op het tandvlees haalde Kairat de rust met een 1-1 stand.

Guus Til zorgt voor de 1-1 en leek een opleving van AZ in te luiden. Valse hoop, bleek achteraf.
Guus Til zorgt voor de 1-1 en leek een opleving van AZ in te luiden. Valse hoop, bleek achteraf.

AZ borduurde in het tweede bedrijf niet voort op het goede spel van de slotfase in de eerste helft. De formatie van John van den Brom grossierde in balbezit, maar bracht door veel slordigheden en een gebrek aan creativiteit Kairat nauwelijks in moeilijkheden. De bezoekers haalden bovendien met kleine overtredingen de thuisclub uit het ritme. Ook het inbrengen van Boadu en Iliass Bel Hassani sorteerde geen effect. Kairat loerde op de counter, waarbij AZ het geluk had dat Andrei Arshavin op zijn 37ste enigszins aan snelheid heeft ingeboet.

Het onmachtige AZ kwam een kwartier voor tijd nog bijna op een voorsprong. Boadu kon een kopbal niet genoeg kracht en richting meegeven. Daardoor beleefde Kairat, de nummer twee van Kazachstan, een zorgeloze slotfase. Het zag er namelijk geen moment naar uit dat AZ de vereiste drie goals nog zou produceren. Wel sleepten de Alkmaarders nog een zege uit het vuur. Koopmeiners benutte in de toegevoegde speeltijd een strafschop nadat op Boadu een overtreding was begaan.

De vroegtijdige eliminatie van AZ, dat deze zomer Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh zag vertrekken, is zeer slecht nieuws met het oog op het coëfficiëntenlijst. In de afgelopen jaren pakten de Alkmaarders immers geregeld aardig wat punten voor het Nederlandse voetbal. AZ probeert de nare smaak van de uitschakeling over anderhalve week weg te spoelen tegen NAC Breda, op 12 augustus de eerste opponent in het Eredivisie-seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.