Van de 'Britse kern' van Wenger is bij Arsenal weinig meer over

Reacties

Het tijdperk-Arsène Wenger is nog geen jaar voorbij, maar Arsenal lijkt de visie van de Franse manager al steeds meer los te laten. Van de 'Britse kern' van de selectie waar de oefenmeester een aantal jaar geleden zo trots op was, is weinig meer over. Maandag werd bekend dat ook Aaron Ramsey de Londense club achter zich laat. De middenvelder gaat in de zomer naar Juventus.

Van de 'Britse kern' van Wenger is bij Arsenal weinig meer over

Het is ruim zes jaar geleden dat een trotse Wenger op een foto poseerde met Carl Jenkinson, Ramsey, Jack Wilshere, Kieran Gibbs en Alex Oxlade-Chamberlain. De vijf spelers hadden toen net een nieuw contract getekend bij Arsenal en moesten in de ogen van de Franse manager de kern van het team gaan vormen voor de jaren daarna. Arsenal moest meer een Brits gezicht krijgen met spelers die het liefst uit Londen kwamen en bij de club waren opgeleid. Toch was het een ommezwaai van Wenger, die in 2005 in de wedstrijd tegen Crystal Palace (5-1) nog een complete niet-Britse wedstrijdselectie had geformeerd, met onder anderen Dennis Bergkamp en Robin van Persie.

De foto uit 2012 werd symbolisch voor de visie van Wenger, maar komende zomer lijkt er definitief een einde te komen aan het verblijf van het vijftal bij de Londenaren. Wenger zei twee jaar geleden dat hij de kern graag bij Arsenal wilde houden. 'We hebben een groep jonge, getalenteerde spelers en die moeten we binnenboord houden. Ramsey, Chamberlain, Wilshere, Gibbs. Dat zijn allemaal spelers die moeten blijven. Het is cruciaal dat iemand als Oxlade-Chamberlain blijft. We hebben hem op jonge leeftijd gehaald en hem hier laten ontwikkelen. Het zou een groot verlies zijn om hem kwijt te raken.'

De vrees van Wenger werd in de zomer echter wel werkelijkheid: Oxlade-Chamberlain maakte voor 38 miljoen euro de overstap naar Liverpool. Daarvoor verkocht Arsenal Gibbs al aan West Bromwich Albion en een jaar later maakte Wilshere transfervrij de overstap naar West Ham United. Nu kiest ook Ramsey ervoor om zijn contract uit te dienen om vervolgens naar Juventus te gaan. Van het vijftal blijft alleen mogelijk Jenkinson langer, maar aangezien zijn contract ook komende zomer afloopt en hij dit seizoen weinig aan spelen toekomt, lijkt die kans klein.

Wengers opvolger, Unai Emery, lijkt wat minder oog te hebben voor nationaliteiten en een Britse kern in zijn selectie. Ramsey speelt regelmatig, terwijl Danny Welbeck en Rob Holding geblesseerd zijn. De talentvolle Ainsley Maitland-Niles mag zich ook regelmatig laten zien, maar verder zijn er weinig Britten te vinden die vaak aan spelen toekomen. Jeugdspelers als Eddie Nketiah, Joe Willock en Bukayo Saka mogen wel af en toe ruiken aan het echte werk in de hoofdmacht. Een 'Britse kern' kent Emery in ieder geval niet.

De 'Britse kern' uit 2012:

Speler Nu actief voor
Kieran Gibbs West Bromwich Albion
Alex Oxlade-Chamberlain Liverpool
Jack Wilshere West Ham United
Aaron Ramsey Arsenal*
Carl Jenkinson Arsenal

* gaat na dit seizoen naar Juventus

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.