Van Antony tot Dani Alves, deze spelers gaan naar Tokio (en wie niet?)

Reacties

Twee weken voor de start van het olympisch voetbaltoernooi zijn de selecties van de deelnemende landen bekend. VI zet de opvallendste spelers op een rij die op 21 juli aan de aftrap staan in Tokio.

Van Antony tot Dani Alves, deze spelers gaan naar Tokio (en wie niet?)
© Pro Shots

Waar Nederland bij het vrouwentoernooi is vertegenwoordigd door de Leeuwinnen, ontbreekt Oranje op het mannentoernooi. De inbreng van de Eredivisie is daardoor beperkt. Bij Japan zitten met Yuta Nakayama (PEC Zwolle), Ko Itakura (FC Groningen) en Ritsu Doan (PSV) drie spelers die afgelopen seizoen onder contract stonden in de Eredivisie. Bij Brazilië is plek voor Antony nadat hij toch toestemming kreeg van Ajax. De Keuken Kampioen Divisie levert met Almere City-doelman Michael Woud, opgeroepen voor Nieuw-Zeeland, ook één speler. Door hun deelname aan de Spelen, die op 7 augustus klaar zijn, missen zij mogelijk de start van het Nederlandse voetbalseizoen.

Die planning is ook de reden dat veel grote clubs in Europa er niet happig op zijn spelers af te staan voor het olympisch voetbaltoernooi, dat geen onderdeel is van de officiële FIFA-kalender (clubs zijn daardoor niet verplicht spelers af te staan). Zo heeft Liverpool volgens de Egyptische voetbalbond al in juni laten weten dat het niet mee wilde werken aan de olympische droom van Mohamed Salah, die als dispensatiespeler mee had gekund met Egypte. 'Mohamed wilde naar de Olympische Spelen, hij heeft met me gesproken en ik heb mijn best gedaan hem mee te krijgen', zei bondscoach Shawky Gharib tegen de BBC. 'Maar de club weigerde dus we moeten verder.'

Dani Alves gaat in tegenstelling tot Neymar wel naar de Olympische Spelen
© Pro Shots
Dani Alves gaat in tegenstelling tot Neymar wel naar de Olympische Spelen

Er waren meer internationale topspelers van van wie sprake was dat ze erbij zouden zijn op de Olympische Spelen. Zo liet Kylian Mbappé weten dat hij wel naar Tokio wilde, maar al in een vroegtijdig stadium bleek dat niet haalbaar door zijn EK-deelname met Frankrijk. Ook gingen er in Brazilië geruchten dat Neymar mee zou gaan met de olympische ploeg, maar ook de andere steraanvaller van PSG zit niet bij de olympische selectie nu hij momenteel nog uitkomt op het toernooi om de Copa América. Wel is in de Braziliaanse selectie plek voor de 38-jarige Dani Alves (tegenwoordig São Paulo), die net als Sevilla-verdediger Diego Carlos meegaat als dispensatiespeler.

dispensatiespelers

Met Alves is een van de opvallendste dispensatiespelers meteen genoemd. In de Franse selectie is plek voor André-Pierre Gignac en Florian Thauvin, die in navolging van de 35-jarige Gignac in Mexico is gaan voetballen. Japan neemt de 32-jarige Maya Yoshida (ex-VV-Venlo) mee, terwijl Mexico met doelman Guillermo Ochoa (35) eveneens een oudje in de selectie heeft. Spanje heeft met het Real Madrid-duo Dani Ceballos (24) en Marco Asensio (25) en Mikel Merino (25, Real Sociedad) drie relatief jonge dispensatiepelers in de selectie vol EK-gangers zitten, terwijl de Duitse bondscoach Stefan Kuntz voor Max Kruse (33), Maximilian Arnold (27) en Nadiem Amiri (24) koos.

talenten

Natuurlijk gaan er ook een aantal grote talenten mee naar Tokio. Zo is er bij Japan plaats voor Real Madrid-parel Takefuso Kubo, neemt Mexico voormalig Ajax-doelwit Diego Lainez (Real Betis) mee en is Valencia-talent Lee Kang-In opgeroepen voor Zuid-Korea. Bij Spanje is het de bedoeling dat Pedri meegaat, al is het nog de vraag of Barcelona hem wil afstaan na diens EK-deelname. Thiago Almada is de parel van Argentinië. De olympische Selecão van Brazilie heeft met Gabriel Martinelli (Arsenal), Matheus Cunha (Hertha BSC), Paulinho (Bayer Leverkusen) en Richarlison (Everton) een aanval om van te smullen. Bij Ivoorkust krijgt Amad Diallo (18) van Manchester United de kans om te schitteren in Tokio.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.