Valencia-held Alcácer: 'Mooiste dag als profvoetballer'

Paco Alcácer maakte zich donderdagavond onsterfelijk in Mestella. De 20-jarige Spanjaard maakte drie van de vijf goals namens Valencia. Daardoor was het talent van grote waarde voor Los Ches, die in de heenwedstrijd nog kansloos verloren van het Zwitserse FC Basel (3-0) en nu na verlenging met 5-0 wonnen in de kwartfinale van de Europa League.

De kleine aanvaller maakte twee seizoenen geleden zijn competitiedebuut voor Valencia. In de hoogste divisie van het Spaanse voetbal mocht hij drie keer invallen, wat slechts resulteerde in veertig minuten speeltijd. Alcácer, die de jeugdopleiding  van de Oost-Spaanse club doorliep, werd vervolgens een jaar uitgeleend aan Getafe. Daar maakte hij drie doelpunten in 21 optredens.

Dit jaar breekt de aanvaller definitief door. Tegen Basel drukte hij zijn stempel nadrukkelijk. 'Dit was mijn mooiste dag als professionele voetballer. Ik hoop nog meer van zulke avonden mee te maken', glunderde de man van de wedstrijd na afloop van het treffen. 'Het doel was om niet terug te kijken, maar vóóruit. Basel benaderde de wedstrijd zoals wij verwachtten: heel defensief. Het was mooi dat we nog voor rust de 2-0 maakten.'

Alcácer, die op fantastische wijze de belangrijke 3-0 tegen de touwen vuurde, kon zijn geluk niet op. 'Ik moet mijn ploeggenoten bedanken want zonder hen kan ik niet scoren. Al mijn collega's signeerden na afloop de wedstrijdbal en die zal ik vervolgens een mooie plek in mijn huis geven. Wie we in de volgende ronde loten, zien we later wel.'

Door de ruime zege wist Valencia zich te plaatsen voor de halve finale van de Europa League. Daarin treft de ploeg uit de sinaasappelstad Benfica, Sevilla of Juventus. Alcácer kwam dit seizoen tien keer uit in het Europese toernooi en scoorde daarin zeven keer.  In de Primera División maakte de spits zes doelpunten.