Utrecht poetst achterstand weg tegen Heerenveen en staat in finale

FC Utrecht heeft zich zaterdagavond voor de finale van de play-offs om Europees voetbal geplaatst. De Domstedelingen wonnen in eigen huis met 2-1 van SC Heerenveen en dat was voldoende na de 4-3 nederlaag in Friesland.

Trainer Jean-Paul de Jong van FC Utrecht wijzigde zijn ploeg op vier posities ten opzichte van de heenwedstrijd. Mateusz Klich en Zakaria Labyad ontbraken vanwege blessures, Yassin Ayoub was geschorst en Dario Dumic verdween naar de bank.

Zonder steunpilaren als Klich, Labyad en Ayoub was FC Utrecht vanaf minuut één feller dan de opponent uit Friesland. Toch was de eerste grote kans voor Heerenveen. Morten Thorsby schoot naast na goed voorbereidend werk van Henk Veerman.

In de 38ste minuut was het aan de andere kant wel raak. Denzel Dumfries kopte een voorzet weg, maar de bal belandde voor de voeten van Rico Strieder (foto). De Duitse controleur twijfelde geen moment en volleerde fraai de 1-0 binnen achter doelman Wouter van der Steen, die in de 24ste minuut de na een botsing geblesseerd geraakte Martin Hansen afloste.

Doelman Martin Hansen van SC Heerenveen werd in de 24ste minuut gewisseld. Hij kon niet verder na een harde botsing met Sean Klaiber.

Ook na rust oogde Heerenveen gezapig en kwam FC Utrecht nauwelijks in de problemen. De 2-0 in de 58ste minuut was dan ook terecht. Een goede voorzet van Sean Klaiber werd bij de tweede paal binnengekopt door Mark van der Maarel, die in de lucht wel erg gemakkelijk won van Daniel Høegh.

In de jacht op de aansluitingstreffer koos Heerenveen ervoor om heel opportunistisch te gaan spelen met veel lange ballen richting Veerman. Dat sorteerde in de 79ste minuut effect, toen Veerman een van de vele voorzetten doorkopte richting invaller Marco Rojas en de Nieuw-Zeelander raak schoot: 2-1.

Jizz Hornkamp en Dumfries kregen nog grote kopkansen op de 2-2, maar verder dan het doelpunt van Rojas kwam Heerenveen niet, waardoor FC Utrecht zich voor de finale van de play-offs plaatste. Daarin is Vitesse de tegenstander.

Klaiber vol vertrouwen naar Arnhem: 'Laat ze maar komen'
Emanuelson: 'Er moesten vandaag andere spelers opstaan bij FC Utrecht'