Twintig jaar na PSV in De Kuip: 'We hebben een magische sfeer nodig'

Reacties

Arne Slot staat met Feyenoord aan de vooravond van een bijzondere wedstrijd. Donderdagavond komt Slavia Praag op bezoek in De Kuip. Voor het eerst in twintig jaar staan de Rotterdammers weer in een kwartfinale van een Europees toernooi.

Twintig jaar na PSV in De Kuip: 'We hebben een magische sfeer nodig'
Feyenoord
Feyenoord
3 - 3
Slavia Praag
Slavia Praag

In aanloop naar de start van het Conference League-tweeluik schoof Slot aan voor de persconferentie. Of hij zenuwachtig is? 'De spanning valt reuze mee. Ik heb er heel veel zin in. Hopelijk gaan we wéér een leuke wedstrijd spelen in een geweldige sfeer', zo legde hij de link met het zo succesvolle Europese seizoen tot nu toe. Slavia Praag werd in de groepsfase in Rotterdam al met 2-1 verslagen en de Tsjechen stelden destijds onder de indruk van de sfeer in De Kuip te zijn geweest. 'Ik hoop dat de trainer na morgen zegt: "Oh dat was nog maar de groepsfase"', zo haakte Slot daarop in.

De huidige trainer van Feyenoord was er twintig jaar geleden bij, toen Feyenoord in de kwartfinale van het toernooi om de UEFA Cup PSV in eigen huis na strafschoppen versloeg. 'Ik kan dus uit eigen ervaring over die sfeer meepraten. Ik was er als liefhebber. Het is niet zo dat ik jarenlang in een Feyenoord-pyjama geslapen heb, hoor. Al was ik er toen ook in de finale bij', ging Slot verder over de eindstrijd tegen Borussia Dortmund van destijds.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Slot weet dus maar al te goed dat de Europese kwartfinaleplek leeft in Rotterdam. 'Voor mij is het bijzonder omdat het mijn eerste is als trainer. En voor de spelers ook. Voor de supporters en de club omdat het twintig jaar geleden is. Dan verwacht je dus een magische sfeer. Dat hebben we ook nodig, omdat in Praag het publiek ook vol achter de ploeg staat.'

'We moeten natuurlijk in ogenschouw nemen dat het de Conference League is. Een dat is een ander niveau dan de Europa en de Champions League, al hebben veel Conference League-ploegen Europa League-ploegen uitgeschakeld. Maar hoe verder je komt, hoe specialer het wordt. Zeker als je naar het hele plaatje kijkt. Wij hebben moeten bezuinigen. En als je dan zo'n acht maanden later in een Europese kwartfinale staat, is dat een groot compliment waard.'

Dat Feyenoord hier en daar zelfs als een van de favorieten gezien wordt, zegt Slot lang niet alles. 'Ik denk dat de gokbedrijven ook meenemen hoe je dit seizoen gepresteerd hebt. Wij hebben tien van de veertien Europese wedstrijden gewonnen en zijn doorgekomen in een heel sterke poule. Er zijn nog veel sterke ploegen in deze competitie. Maar eerst moeten we ons richten op Slavia.'

Toornstra
Tegen Slavia kan Slot, die de Tsjechen zondag met eigen ogen in het stadion aan het werk zag, niet beschikken over de geblesseerde Lutsharel Geertruida, doelman Justion Bijlow en Philippe Sander. Laatstgenoemde trainde dinsdag wel voor het eerst mee. Ofir Marciano zal weer plaatsnemen onder de lat. Jens Toornstra heeft dinsdag ook weer getraind en zal bij de wedstrijdselectie zitten. Cole Bassett is niet speelgerechtigd.

'Als Feyenoord Slavia verslaat, breekt de gekte los in Rotterdam'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.