Turkije en Noorwegen zien Oranje afstand nemen

Reacties

De twee grootste concurrenten van het Nederlands elftal in Groep G van de WK-kwalificatiecampagne hebben gelijkgespeeld. Door de remise in Instanboel is Oranje nu respectievelijk twee en vier punten los van de rivalen. De Noren, die zonder superster Erling Haaland aantraden, komen in november nog op bezoek bij Nederland.

Turkije en Noorwegen zien Oranje afstand nemen
Turkije
Turkije
1 - 1
Noorwegen
Noorwegen

De Turken schoten in het Sükrü Saraçoglu Stadion van Fenerbahçe uit de startblokken in het eerste duel van bondscoach Stefan Kuntz, de opvolger van Senol Günes. De ervaren Turkse coach werd na de 6-1 veegpartij op bezoek bij Oranje ontslagen. Al in de zevende minuut was het raak. Cengiz Ünder zette flink druk en Andreas Hanche-Olsen verspeelde daardoor de bal. De Turkse aanvaller kon vervolgens breedleggen waardoor het voor Muhammed Aktürkoglu een koud kunstje was de 1-0 in het doel te schuiven (zie de goals onderaan).

Naarmate de eerste helft vorderde, kwamen de Noren beter in de wedstrijd. Bijna zorgde Berat Özdemir voor een eigen goal, maar de paal voorkwam toen nog de 1-1. Dat was niet zo in de 41ste minuut. Via een kopbal van Hanche-Olsen kwam de bal bij Kristian Thorstvedt, die vervolgens voor de 1-1 tekende. Even leek de VAR nog roet in het eten te gooien, maar scheidsrechter Felix Brych kreeg uiteindelijk toch groen licht: 1-1.

Na rust probeerden de ploegen het wel, maar kon puntenverlies niet meer voorkomen worden. De grootste kans was in de slotseconde voor Noorwegen, Mohamed Elyounoussi miste. En dat lijkt in Groep G goed nieuws voor Oranje, dat zelf nipt won bij Letland. De voorsprong op de Noren is nu twee punten, terwijl het doelsaldo van Nederland ook veel beter is. Op 16 november ontvangt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal de Noren nog. De voorsprong op de Turken is gegroeid naar vier punten. Aan het einde van de rit plaatst de groepswinnaar zich rechtstreeks voor het WK in Qatar, de nummer twee zal dat via de play-offs moeten doen.

Turkije, dat zonder de geschorste Feyenoord-middenvelder Orkun Kökçü aantrad, gaat maandag op bezoek bij Letland. De Noren ontvangen dan Montenegro, dat vanavond relatief eenvoudig drie punten kon bijschrijven. Bij de ploeg van Stale Solbakken was er een basisplaats voor Marcus Holmgren Pedersen, de rechtsback van Feyenoord. Zijn ploeggenoot Fredrik Aursnes mocht als invaller nog een kwartier meedoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gibraltar
Gibraltar
0 - 3
Montenegro
Montenegro

Montenegro had, zoals verwacht, weinig moeite met de afgetekende rode lantaarndrager in Groep G. Na zeven minuten opende Adam Marusic op fraaie wijze de score. Hij nam een lange bal aan op zijn borst, verschafte zichzelf met een kapbeweging knap ruimte en rondde beheerst af. Het duel was al gespeeld toen Fatos Beciraj op slag van rust zijn penalty feilloos benutte. Na rust bleef een flinke nederlaag Gibraltar bespaard, maar echt spannend werd het geen moment meer. Beciraj tekende uiteindelijk voor de eindstand.

Gibraltar is maandag de volgende tegenstander van Oranje. Montenegro ontvangt het Nederlands elftal medio november nog. Door de zege zijn de Montenegrijnen Turkije tot op een punt genaderd.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.