Minimalistisch Oranje vindt maar één gaatje in Letse muur

Reacties

Het Nederlands elftal heeft vrijdag met miniem verschil gewonnen van Letland. In een stroperige wedstrijd kwam Oranje niet verder dan de openingstreffer van Davy Klaassen. Door het gelijkspel tussen Turkije en Noorwegen nam de ploeg van bondscoach Louis van Gaal wel verder afstand in Groep G van de WK-kwalificatiereeks.

Minimalistisch Oranje vindt maar één gaatje in Letse muur
© Pro Shots
Letland
Letland
0 - 1
Nederland
Nederland

Voor Oranje telde er in Letland niets anders dan de winst. Toch zou het allesbehalve makkelijk worden, wist ook Van Gaal. Nederland won in maart onder Frank de Boer in eigen huis met 'maar' 2-0. 'Het meest ingewikkelde is dat zij zeer compact gaan verdedigen en wij alleen maar aanvallen, met veel ruimte in de rug. Iedere amateurclub ontsnapt daar wel een keer of drie aan. Dan moeten wij zorgen dat we goed staan met de restverdediging', zei Van Gaal vooraf tegen de NOS.

Beide aannames werden waarheid in het Daugavastadion in Riga. Letland verdedigde voornamelijk en richtte zich op spaarzame momenten op de counter. Oranje, met Guus Til als vervanger van de geschorste Georginio Wijnaldum, had de bal en moest daar iets mee zien te doen. De bezoekers kenden een wat stroperige start met halve kansen voor onder anderen Klaassen en Memphis Depay.

Oranje wachtte op een moment waarop de bal eens goed viel en dat moment volgde na een kleine twintig minuten toen Memphis een hoekschop nam. Klaassen stond helemaal vrij en volleerde raak. Zo maakte de middenvelder die tegen Turkije ook al de score opende de 0-1 in Riga. Het was voor Oranje echter niet het startschot voor een monsterscore.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Letland kreeg zelfs enkele kansen, onder meer na een fout van Virgil van Dijk. Klaassen en Denzel Dumfries grepen hierbij goed in, waardoor onder anderen SC Cambuur-spits Roberts Uldrikis niet tot scoren kwam. Nederland liet het daarna na om de score uit te breiden. Cody Gakpo kopte naast en vlak voor rust verprutste Dumfries een kans na een goede combinatie tussen Memphis en Steven Berghuis. Zo stond het bij rust 0-1.

Oranje begon niet best aan de tweede helft. De eerste kans was zelfs voor de thuisploeg via voormalig Cambuur-speler Andrejs Ciganiks, die voorlangs schoot na een goede dieptepass. Nederland creëerde weinig. Gakpo kopte op aangeven van Daley Blind over het doel en een van richting veranderd schot van Memphis vloog naast het doel. Van Gaal zag dat er iets anders nodig was en wisselde na ruim een uur twee keer. Noa Lang maakte als vervanger van Berghuis zijn debuut in Oranje. Ryan Gravenberch kwam in het veld voor Til.

Lang leverde bijna meteen een assist op Memphis, maar de inzet van de aanvaller van Barcelona verdween naast het doel. Lang toonde zich bedrijvig en zag een goal in rook opgaan. Een Letse verdediger gooide zich voor een schot van de uitblinker van Club Brugge. Wout Weghorst, die eveneens inviel, raakte even later het zijnet. De Letten kwamen in de extra tijd ook nog dicht bij een treffer, maar Justin Bijlow greep goed in. Uiteindelijk bleef het bij slechts 0-1 in Riga, waardoor Oranje alleen over het pakken van drie punten tevreden kan zijn. Zeker doordat Turkije en Noorwegen in evenwicht bleven. Nederland nam zo verder afstand in Groep G.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Letland
Meer over Letland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.