Topscorer Aubameyang zet kroon op voorwerk Arsenal-talenten in waar 'flitsduel'

Reacties

Arsenal heeft zondag in een zeer vermakelijk duel Everton verslagen. Aan de kant van The Gunners viel Pierre-Emerick Aubameyang met twee goals op, maar waren er ook eervolle vermeldingen voor twee talenten. Bovendien was er sprake van een zeldzame statistiek, zowel in de openingsminuut van de eerste als de tweede helft werd gescoord.

Topscorer Aubameyang zet kroon op voorwerk Arsenal-talenten in waar 'flitsduel'
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
3 - 2
Everton
Everton

Everton was in prima vorm naar Londen getrokken. Onder manager Carlo Ancelotti waren The Toffees aan een opmars in de Premier League bezig en binnen een minuut kregen de gasten een enorme steun in de rug. Dominic Calvert-Lewin was trefzeker met een omhaal. Met een ongelukkige kopbal had Arsenal-verdediger David Luiz voor het voorwerk gezorgd, al mocht de verdediger zich beklagen dat bij de treffer de voet van de Everton-spits net zo hoog in de lucht hing als zijn eigen haardos (zie foto midden). De arbiter zag er evenwel niets onreglementairs in.

De openingsgoal in de maak.
© Pro Shots
De openingsgoal in de maak.

In de fase die volgde op die flitsende opening bleek eens te meer dat de defensie van Arsenal buitengewoon kwetsbaar is. Omdat Everton daar niet van profiteerde, stond het na 26 minuten weer 1-1. De ingevallen en pas achttienjarige linksback Bukayo Saka bediende de twintigjarige Eddie Nketiah. Voor Saka, die is omgeturnd tot linksachter, was het al zijn tiende assist van dit seizoen (in alle competities). De jongeling had bij zijn verzilverde voorzet pas net de ongelukkige Sead Kolasinac afgelost. De Bosnische linksback was uitgevallen nadat hij zeer verkeerd op zijn bovenarm terecht was gekomen.

Zes minuten na de 1-1 sloeg Arsenal opnieuw toe. Luiz maakte zijn ongelukkige rol bij het openingsdoelpunt goed met een fraaie steekbal. Daarmee lanceerde de verdediger Aubameyang, die niet voor het eerst dit seizoen uiterst koel bleef: 2-1. Nog was het met spektakel in de eerste helft niet gedaan, want op slag van rust werd het weer gelijk. Bij een kopbal van Yerry Mina schrok Arsenal-goalie Bernd Leno ogenschijnlijk van de invliegende Richarlison. Door zijn gegrabbel kon Arsenal opnieuw beginnen. Even daarvoor had diezelfde Richarlison met een woeste sliding overigens Dani Ceballos geveld, daarbij kwam de Braziliaan weg met een gele kaart.

Historie
Direct na rust volgde een opvallende herhaling van zetten. Pas voor de derde keer in de historie van de Premier League werd ook in de openingsminuut van de tweede helft gescoord. En weer was het Aubameyang die het vonnis voltrok. Dit keer met een kopbal op aangeven van Nicolás Pepe. Met die goal mag de Gabonees zich nu topscorer van de Premier League noemen, een eretitel die hij wel met Leicester-spits Jamie Vardy moet delen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook de slotfase in het Emirates Stadium was spannend en voltrok zich in een razend tempo. Everton, dat André Gomes 112 dagen na het oplopen van een horrorblessure alweer als invaller begroette, vond in de jacht op de 3-3 Leno steeds als sta-in-de-weg of had het vizier niet op scherp staan. De sluitpost hield Calvert-Lewin, die ook een fraaie kopkans om zeep hielp, en Richarlison van een treffer af en sleepte zo de zege over de streep. Aan de andere kant stond de lat nog een fraaie goal van Nketiah in de weg.

Met die overwinning passeert Arsenal niet alleen Everton, maar is de Champions League-hoop nog springlevend. Nummer vier Chelsea heeft zeven punten meer dan de formatie van Mikel Arteta, maar omdat de vijfde plek mogelijk ook recht geeft op het miljoenenbal is de poort na die lucratieve status nog geenszins dicht. Manchester United heeft immers maar vier punten meer. Bovendien heeft Arsenal de komende weken op papier eenvoudig programma. Een punt onder Arsenal behoort Everton ook nog tot de flinke groep waarin de ploegen uit de subtop zich vermengd hebben met die van de middenmoot. Het programma van Ancelotti & co is alleen veel zwaarder.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
8
Arsenal
38
14
14
10
56-48
+8
56
9
Sheffield United
38
14
12
12
39-39
0
54
10
Burnley
38
15
9
14
43-50
-7
54
11
Southampton
38
15
7
16
51-60
-9
52
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer Everton
Meer over Everton
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.