Tik voor Ten Hag: Newcastle overrompelt Man Utd

Manchester United is onderuitgegaan in de kraker op St. James' Park. Anthony Gordon hielp Newcastle United zaterdagavond aan de zege, in een wedstrijd waarin The Red Devils de thuisploeg simpelweg niet bij konden benen.

Newcastle United
1 - 0
Manchester United

Newcastle kon op weg naar de confrontatie met United vertrouwen putten uit de prestaties in eigen huis. Het team van Eddie Howe had in de Premier League zes van zijn zeven thuiswedstrijden gewonnen en was in de Champions League in de eigen voetbalkathedraal al te sterk geweest voor Paris Saint-Germain. Vertrouwen spatte ook van de speelwijze van Newcastle af. Naar voren geschreeuwd door de fanatieke aanhang was Newcastle van begin af aan de bovenliggende partij.

Erik ten Hag kon nog opgelucht ademhalen bij een misverstand tussen Diogo Dalot en Andre Onana in de tiende minuut. Even later zag hij Onana knap redden op een schot van Miguel Almirón. Bij een van de volgende kansen kon laatstgenoemde in een kansrijke situatie net niet Gordon bereiken. Newcastle bleef de weg naar voren zoeken en bezorgde United problemen met onder meer aanvallen over de linkerflank, waar vleugelverdediger Tino Livramento naar voren bleef denderen. In de 39ste minuut waren The Magpies het dichtst bij een doelpunt. Kieran Trippier raakte met zijn vrije trap de onderkant van de lat en de bal stuiterde net voor de doellijn weg.

Halverwege was Newcastle al tot veertien doelpogingen gekomen. De laatste keer dat United meer doelpogingen te verwerken kreeg in de eerste helft van een Premier League-wedstrijd, was in oktober 2022 in een derby tegen Manchester City. De ploeg van Ten Hag was zelf tot slechts twee doelpogingen gekomen. United had in april 2022 tegen Liverpool voor het laatst minder doelpogingen in de eerste helft van een Premier League-wedstrijd.

Het spelbeeld veranderde niet vroeg in de tweede helft en de openingstreffer van Gordon kwam dan ook zeker niet uit de lucht vallen. Newcastle zette United flink onder druk bij balbezit van Luke Shaw. Na een balverovering op de helft van de bezoekers uit Manchester, schakelde Newcastle snel. Trippier werd gevonden en uit de lage voorzet van de zo belangrijke rechtsback scoorde Gordon bij de tweede paal: 1-0.

Ten Hag trachtte met wissels voor de ommekeer te zorgen. Eerst met het inbrengen van aanvallers Antony en Rasmus Højlund, daarna voor meer frisse energie te zorgen met invallers Sofyan Amrabat en Sergio Reguilón. Reguilón was in de slotfase dicht bij de gelijkmaker. Zijn uithaal werd weggehaald door Fabian Schär en was misschien wel te lastig geweest voor goalie Nick Pope, die bij dat moment ook geblesseerd raakte. Een treffer van Antony werd afgekeurd, zijn schot werd van richting veranderd door Harry Maguire, die buitenspel stond.

Newcastle trok de voorsprong over de streep. Zo kreeg United een tweede grote teleurstelling in een week te verwerken. Woensdagavond werd in de Champions League met 3-3 gelijkgespeeld bij Galatasaray. Daardoor is uitschakeling in Europa dichtbij gekomen voor de hekkensluiter in Groep A. In de Premier League is United door het resultaat van vanavond gepasseerd door Newcastle en staat het teleurstellend zevende.