Ten Hag wil 'eigenlijk' geen concessies doen aan speelwijze

Reacties

In de miezerige Noord-Franse regen bereidt Ajax zich voor op het Champions League-duel met Lille van woensdagavond. Trainer Erik ten Hag heeft door schorsingen en blessures nog de nodige vraagstukken op te lossen.

Ten Hag wil 'eigenlijk' geen concessies doen aan speelwijze
© Pro Shots
Lille
Lille
0 - 2
Ajax
Ajax

Ajax vertrok vanmiddag met de trein naar Lille en aan boord zaten ook Noussair Mazraoui en Jurriën Timber. De eerste keerde lichtgeblesseerd terug van een interland met Marokko, speelde afgelopen weekend wél tegen Heracles Almelo, maar viel met lichte knieklachten ook weer uit.

De vraag is nu of Mazraoui kan starten tegen Lille. 'Over Mazraoui kunnen we nog geen uitsluitsel geven', zei Ten Hag tijdens de persconferentie. 'Hij heeft een kneuzing aan zijn knie en hij wordt nog wat belemmerd in het bewegen. Of hij erbij is morgen zullen we moeten bekijken. Hij doet vanavond wel mee met de training.'

Indien Mazraoui niet kan starten, worden de defensieve kopzorgen die Ten Hag heeft door de schorsing van Daley Blind en Joël Veltman verder vergroot. Uit voorzorg heeft de oefenmeester dus de achttienjarige verdediger Timber meegenomen. Hoe de puzzel opgelost wordt, zal morgen blijken, maar dat die niet eenvoudig is, is ook duidelijk.

Centrale vraag is wie Ten Hag in het hart van de defensie neerzet, want dit heeft automatisch gevolgen voor het middenveld. Die linie fungeert met Martínez, Van de Beek en Ziyech de laatste tijd uitstekend, Ten Hag haalt het trio het liefst niet uit elkaar. Indien de coach vasthoudt aan de drie sterkhouders dan lijkt de kans groot dat Álvarez en Schuurs het centrale duo achterin wordt.

Dat zou twee rechtsbenige verdedigers betekenen. Als Ten Hag dit niet wil, dan keert de linksbenige Martínez terug in de verdediging en hij zou dan naast Álvarez of Schuurs gaan spelen. De laatste lijkt een streepje voor te hebben, hij speelde immers tegen Heracles Almelo de gehele wedstrijd. 'Wat ik kwijt wil over de opstelling? Niks', sprak Ten Hag duidelijke taal. 'Ik sta voor onze speelwijze die wil ik intact houden, daaraan wil ik eigenlijk geen concessies doen. Dat zal nu wel moeten, maar wel zo min mogelijk.'

Blijft over de puzzel voorin. Tegen Heracles begon Ten Hag met Zakaria Labyad als vervanger van de geblesseerde David Neres. Hoewel de buitenspeler scoorde, bleek ook dat hij nog geen negentig minuten aan kan. De vraag is of Ten Hag bereid is in dit belangrijke duel waarin Ajax bij winst overwintering nagenoeg veiligstelt, risico te nemen.

Ten Hag heeft mogelijkheden voorin. Als hij niet met Labyad begint, kan hij met Ziyech vanaf de flank spelen, waardoor Donny van de Beek weer op tien terechtkomt. Maar de trainer kan ook kiezen voor routinier Klaas Jan Huntelaar waardoor Dusan Tadic naar de flank verhuist.

Problemen Lille
In Lille treft Ajax een ploeg met problemen. José Mourinho pakte afgelopen week toen hij aan de slag ging bij Tottenham Hotspur keeperstrainer Nuno Santos en assistent-trainer João Sacramento van Lille af. Het leidde tot een hoop frustratie bij hoofdtrainer Christophe Galtier. Daarnaast staan de Fransen tiende in de competitie, maar ook zij missen net als Ajax ook de twee vaste centrale verdedigers (José Fonte en Adama Soumaoro). 'Ik heb dat net gehoord', zegt Ten Hag. 'Maar ik heb hun selectie gezien, ze kunnen heus het gemis van die spelers opvangen. De spelersgroep is dusdanig groot, zowel in kwaliteit als in kwantiteit, dat dit geen probleem mag zijn.'

Bij Lille hangt veel af van Victor Osimhen. De Nigeriaan is razendsnel en maakte zeven van de achttien competitietreffers. Zijn laatste doelpunt dateert echter alweer van begin oktober.

Lille staat met één punt laatste in Groep H van de Champions League. Ajax, Chelsea en Valencia staan alle drie op zeven punten. Dat Lille vecht voor zijn laatste kans op Europese overwintering zou Ajax in de kaart kunnen spelen. De Fransen zullen meer moeten komen dan ze normaal doen en daar moet Ajax met de aanvallende kracht in het team van kunnen profiteren. 'Ik verwacht dat Lille vanaf de eerste minuut gaat stormen', zegt Ten Hag. 'Dat zit in die ploeg dat deden ze in Amsterdam ook. De uitslag was iets geflatteerd en nu zijn het nog steeds twee gelijkwaardige teams. Maar als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.'

Ajax gaat voor veertien op rij in extreem spannende groep
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.