Talenten van AZ grijpen in thriller tegen Boca naast wereldtitel

AZ heeft de strijd met Boca Juniors om de Intercontinental Cup verloren. In de strafschoppenserie ging het voor de Alkmaarse talenten mis in de jacht op de wereldbeker Onder-20.

'Stoïcijns zijn en onszelf blijven', dat hadden de AZ'ers zich voorgenomen voor de bijzondere finale tegen Boca. Het team van trainer Jan Sierksma moest zichzelf blijven in een ongewoon decor. De thuisbasis van de Argentijnse grootmacht was gevuld met tienduizenden supporters. In het sfeervolle stadion hadden de winnaars van de Youth League het in de eerste helft zwaar. AZ werd in fases teruggedrongen en kon zelf aanvallend lang geen vuist maken.

Dat veranderde in de 42ste minuut. Plotseling was er ruimte en plotseling versnelde de ploeg van Sierksma. Kwakman werd tussen de linies aangespeeld en draaide snel open. De negentienjarige middenvelder tikte de bal nog twee keer voor zich uit en haalde vanaf twintig meter uit. Het van richting veranderde schot eindigde achter doelman Sebastián Díaz Robles en kan weleens het meest bijzondere schot uit zijn pas net begonnen carrière worden.

De 0-1 van Kwakman was geen goal die het stadion stil kreeg, integendeel. Vroeg in de tweede helft probeerde Boca de druk alweer op te voeren. Spits Ignacio Rodríguez kopte nipt naast uit een corner van Julian Ceballos. AZ kwam bij dat moment nog goed weg, maar ontsnapte in de 58ste minuut niet meer. Een indraaiende vrije trap leidde tot stress in het Alkmaarse strafschopgebied. Uit de vrije trap kopte de zeventienjarige verdediger Enoch Mastoras de bal ongelukkig in de korte hoek voorbij doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro.

De ongelukkige Mastoras werd enkele minuten na zijn eigen goal vervangen door Jurre van Aken. Bij de spelers die al vanaf het begin op het veld stonden, vloeiden de krachten in de fase daarna weg. AZ verdedigde gedisciplineerd en gaf weinig ruimte weg. Mexx Meerdink bleef voorin op zijn kans loeren en was diep in de extra tijd gevaarlijk, maar hij stuitte op doelman Díaz Robles en deed dat ook vanuit buitenspelpositie.

Een strafschoppenserie moest uitsluitsel bieden in de strijd om de wereldtitel. In die serie trok Boca aan het langste eind na missers van Maxim Dekker en de ingevallen Kees Smit. Owusu-Oduro kon jammer genoeg voor de AZ'ers geen van de Argentijnse strafschoppen stoppen.