Swansea pakt punt na trainerswissel, assist Hoedt helpt Southampton

De trainerswissel van eerder deze week heeft Swansea City een bescheiden resultaat opgeleverd. De hekkensluiter van de Premier League kwam thuis niet verder dan een puntje tegen Crystal Palace. Bij het eveneens gelijkspelende Southampton ontbrak Virgil van Dijk, terwijl Davy Pröpper te sterk bleek voor Daryl Janmaat.

Swansea City - Crystal Palace 1-1
Bij het ploeterende Swansea zat Leon Britton zaterdag voor het eerst als eindverantwoordelijke op de bank. Na het ontslag van manager Paul Clement eerder deze week werd de speler/assistent-manager doorgeschoven naar de post van hoofdtrainer. Van de vier Nederlanders die de interim-manager tot zijn beschikking had, gunde hij er slechts één een basisplek. Luciano Narsingh mocht vanaf de aftrap meedoen, Mike van der Hoorn zat op de bank, terwijl Leroy Fer (rugblessure) en derde keeper Erwin Mulder helemaal niet bij de wedstrijdselectie zaten.

Ook aan de kant van de bezoekers was de Nederlandse inbreng maar karig: Jairo Riedewald, Timothy Fosu-Mensah én Patrick van Aanholt zaten alledrie naast manager Roy Hodgson op de bank. Zij zagen vanaf de zijkant hoe Luka Milivojevic na een uurtje voor de 0-1 zorgde: hij benutte een penalty. Twee weken geleden was er bij The Eagles nog veel te doen rondom een strafschop. In de extra tijd van het uitduel met Bournemouth eiste Christian Benteke bij een 2-2 stand tegen de afspraken een pingel op, maar hij miste toen. Milivojevic was dit keer dus succesvoller.

Genoeg voor de winst was die rake strafschop echter niet. Jordan Ayew - na 65 minuten ingevallen voor Narsingh - bezorgde zijn club tien minuten na zijn entree een punt. Van Aanholt mocht van Hodgson nog wel vijf minuten meedoen, maar aan de 1-1 stand veranderde niets meer. Swansea blijft ondanks de remise nog wel laatste in de Premier League.

Speler/interim-manager Leon Britton pakte een punt bij zijn debuut voor Swansea City.

Southampton - Huddersfield Town 1-1
The Saints kwamen in eigen huis na een kwart wedstrijd op voorsprong, toen Charlie Austin een door Wesley Hoedt ingekopte corner tot doelpunt promoveerde. Hoedt vormde het centrale verdedigingsduo met Maya Yoshida (ex-VVV Venlo), waardoor er wederom geen plek was voor Van Dijk. De sterkhouder leeft in onmin met manager Mauricio Pellegrino, die vindt dat de Oranje-international door de naderende transferperiode en verschillende transfergeruchten niet voor de volle honderd procent bezig is met Southampton. Waar Van Dijk vorige week tegen Chelsea nog wel bij de wedstrijdselectie zat, had Pellegrino nu helemaal geen plek voor hem.

Zonder de voormalig verdediger van onder meer FC Groningen en Celtic kwam Southampton uiteindelijk niet verder dan een gelijkspel. Kort nadat Rajiv van La Parra naar de kant werd gehaald, kwam Huddersfield langszij via Laurent Depoitre. Daar bleef het bij.

Brighton & Hove Albion - Watford 1-0
Met Pröpper in de basis bij de thuisploeg en Janmaat vanaf de aftrap binnen de lijnen bij de bezoekers - zij maakten allebei de negentig minuten vol - bleek Brighton in het eigen American Express Community Stadium de sterkste. Pascal Gross verraste voormalig PSV-doelman Heurelho Gomes in de tweede helft met een schot van net buiten de zestien, het kleine slippertje van de Braziliaan (de poging van Gross leek houdbaar) werd Watford uiteindelijk fataal.

West Ham United - Newcastle United 2-3
De thuisploeg van manager David Moyes kende in een bijzonder aantrekkelijk duel een droomstart toen Marko Arnautovic al na vijf minuten voor 1-0 zorgde. Na een fraaie solo schoot de Oostenrijkse ex-aanvaller van FC Twente raak, maar hij zag hoe Henri Saivet een paar minuten later alweer gelijkmaakte. Die 1-1 bleek ook de ruststand, maar kort na de hervatting nam Newcastle de leiding via Mohamed Diamé.

André Ayew had vrijwel direct daarna een uitgelezen mogelijkheid op de 2-2. Maar waar zijn broertje bij Swansea wél voor een gelijkmaker zorgde, faalde hij zelf. Ayew zag zijn strafschop gestopt worden door doelman Rob Elliot. Dat bleek een bijzonder dure misser, want weer vijf minuten later was het aan de andere kant Christian Atsu die voor de 1-3 zorgde. Na de treffer van de voormalig Vitessenaar maakte Ayew zijn foutje nog wel enigszins goed door de aansluitingstreffer te maken, maar verder wist West Ham niet meer te komen. De zege zorgt ervoor dat Newcastle de degradatiezone in ieder geval voor even verlaat.

Stoke City - West Bromwich Albion 3-1
Door de overwinning op West Brom heeft manager Mark Hughes van The Potters weer even wat lucht. Zijn positie stond door de tegenvallende resultaten ter discussie, maar grotendeels dankzij Joe Allen steeg de ploeg vrijdag naar plaats veertien. De Welshman opende de score in de negentiende minuut en verzorgde op slag van rust de assist bij de 2-0 van Eric Maxim Choupo-Moting. De 2-1 van Salomon Rondon bracht de spanning nog wel even terug, maar een late treffer van Ramadan Sobhi gooide de wedstrijd in het slot.