Spurs haalt eindelijk uit, Defoe scoort à la Van Basten

Tottenham Hotspur heeft zaterdag voor het eerst sinds ruim een maand weer gewonnen in de Premier League. Stoke City werd verslagen. Burnley was te sterk voor Watford, waar Marvin Zeegelaar een negatieve hoofdrol had.

Tottenham Hotspur - Stoke City 5-1
Na twee nederlagen en twee gelijke spelen in de Premier League kon Spurs eindelijk weer drie punten bijschrijven. De Londense ploeg werd in de eerste helft in het zadel geholpen door Ryan Shawcross, die een voorzet vanaf links via de voet van ploeggenoot Kurt Zouma in eigen doel werkte. Bij Stoke stond Erik Pieters in de basis en zat Ibrahim Afellay op de bank. Bruno Martins Indi ontbrak wegens een blessure. Spurs domineerde, maar liep pas na rust uit.

De tweede en derde treffer volgden kort achter elkaar. Eerst rondde Heung-Min Son af na een steekpass van Dele Alli en een minuut later kopte Harry Kane een voorzet van Ben Davies tegen de touwen: 3-0. Nadat tien minuten later Son de bal teruglegde, zorgde Kane voor zijn tweede goal. De vijfde treffer kwam van Christian Eriksen, terwijl pechvogel Shawcross in de slotfase iets terug deed namens Stoke. Kort daarvoor was Afellay ingevallen voor Joe Allen.

Door de zege komt Spurs op gelijke hoogte met Arsenal, dat zondag in actie komt tegen Southampton. Beide clubs hebben 28 punten, maar Spurs staat op basis van het doelsaldo op plek vijf.

Burnley - Watford 1-0
Zeegelaar bracht Watford vlak voor rust flink in de problemen tegen Burnley. Na een harde charge op Steven Defour kon de wingback inrukken met een directe rode kaart. Ploeggenoot Daryl Janmaat en de andere twee verdedigers lukten het enkele minuten later niet om de 1-0 te voorkomen. Scott Arfield rondde af na een pass van Johann Gudmundsson.

Hoewel Watford met tien speelde, kregen de bezoekers nog kansen op de gelijkmaker. Manager Marco Silva haalde voor rust nog middenvelder Roberto Pereyra naar de kant voor verdediger José Holebas om meer stabiliteit te creëren. Dat leek aardig te lukken, hoewel Burnley tot twee keer toe een doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Burnley heeft net als Spurs en Arsenal 28 punten, terwijl Watford met zes punten minder op plek acht staat.

Huddersfield Town - Brighton & Hove Albion 2-0
Huddersfield Town heeft de vrije val na vier nederlagen op rij een halt toegeroepen. Het ging ten koste van Brighton & Hove Albion, dat na de eerste 45 minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek. De twee doelpunten van Steve Mounie waren een juiste afspiegeling van de eerste helft, waarin Brighton de mindere was. The Seagulls, met Davy Pröpper in de basis, konden na rust de opgelopen schade niet meer herstellen. Huddersfield is dankzij de zege over Brighton heengegaan in de stand naar de elfde plaats.

Crystal Palace - AFC Bournemouth 2-2
Jermain Defoe vervulde een hoofdrol in de eerste helft bij AFC Bournemouth in het duel met Crystal Palace. De ervaren rot bewees het scoren nog niet te zijn verleerd. In de elfde minuut brak de 35-jarige spits de ban op aangeven van Junior Stanislas. Op slag van rust van rust scoorde hij andermaal. Vanaf de zijkant knalde hij de bal uit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek in het doel van Crystal Palace. De treffer had veel weg van de goal die Marco van Basten maakte in de finale van het EK in 1988.

Maar voor AFC Bournemouth was het niet genoeg om een einde te maken aan een slechte reeks in Londen. Crystal Palace had zich voor rust laten gelden met goals van Luka Milivojevic en Scott Dann. In de tweede helft kwam er geen verandering meer in de stand, zodat Bournemouth voor de negende keer op rij niet won in Londen. Het puntje kon Crystal Palace, dat aantrad met Timothy Fosu-Mensah in de basis, niet behoeden voor het afzakken naar de laatste plaats. Christian Benteke was daarbij de schlemiel. De spits miste in blessuretijd een strafschop.

Swansea City - West Bromwich Albion 1-0
Swansea City heeft op eigen veld een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. The Swans, met Mike van der Hoorn in de basis en Luciano Narsingh als invaller, beslisten het weinig verheffende duel met concurrent West Bromwich Albion pas in de 81ste minuut. Wilfried Bony, die in de eerste helft slechts dertien balcontacten had en alle buiten het vijandelijke strafschopgebied, was de gevierde man. Zijn late treffer betekende de eerste zege sinds 14 oktober en ook dat de rode lantaarn werd overgedragen aan Crystal Palace.