Stug Noord-Korea eervol ten onder tegen Brazilië

Brazilië heeft het eerste WK-duel in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Carlos Dunga ontdeed zich pas na rust van het stugge Noord-Korea: 2-1.

Brazilië speelde de eerste helft inspiratieloos en in een veel te laag tempo. Het kostte de gegroepeerd verdedigende Noord-Koreanen geen enkele moeite de aanvallen van de Zuid-Amerikanen te pareren. Het ultradefensieve verdedigingsblok van zes man op lijn functioneerde naar behoren.

De Goddelijke Kanaries hadden weliswaar een veldoverwicht, maar speelden geen enkele uitgespeelde kans bij elkaar. Het enige gevaar kwam van schoten uit de tweede lijn van onder andere vleugelverdedigers Michel Bastos en Maicon en aanvaller Robinho. Maar zelfs deze pogingen konden de Noord-Koreaanse doelman Myong-Guk Ri niet verontrusten.

Brazilië, gesteund door de gedachte dat liefst acht van de tot nu toe veertien gespeelde WK-duels bij rust nog doelpuntloos was, trok na de thee meteen weer ten aanval. Al in de eerste minuten zag Robinho een schot geblokt en scheerde een vrije bal van Bastos vlak voorlangs. Even later was het tot opluchting van bondscoach Dunga dan toch raak: Elano stuurde met een steekbal de opgestoomde Maicon weg en de verdediger van Internazionale passeerde doelman Ri bijna vanaf de achterlijn met een kiezelhard schot met de buitenkant van de rechterschoen. Een wonderschone treffer.

Twintig minuten voor tijd verdubbelden de Brazilianen de score en maakten zo ogenschijnlijk aan alle onzekerheid een einde. Ditmaal was het Elano zelf met het doelpunt. De middenvelder schoof de bal beheerst in de verre hoek na een splijtende pass van de sterk spelende Robinho.

Brazilië leek de wedstrijd probleemloos uit te spelen. Toch werd het nog even spannend. Vanuit het niets zorgde Yun-Nam Ji kort voor tijd voor de aansluitingstreffer. De linksback schudde Lúcio van zich af en passeerde Júlio César. De twee minuten extra speeltijd waren voor Noord-Korea echter te kort om nog aan een slotoffensief te beginnen, waardoor Brazilië de overigens verdiende drie punten pakte.

Doordat eerder op de dag Ivoorkust en Portugal remiseerden, gaat Brazilië aan kop in groep G.