Ivoorkust en Portugal lopen stuk op elkaars defensie

Het duel tussen Ivoorkust en Portugal heeft geen doelpunten en dus ook geen winnaar opgeleverd. Het niveau van de wedstrijd was hoog, net als het tempo, maar doordat de defensies uitstekend waren georganiseerd, bleef het bij 0-0.

Ivoorkust had groen licht gekregen om Didier Drogba met een manchet, vanwege een gebroken arm, te laten spelen. Toch koos coach Sven-Gorän Eriksson ervoor zijn vedette op de bank te laten beginnen.

De Zweedse oefenmeester had wel een basisplaats ingeruimd voor FC Twente-middenvelder Cheick Tioté. Bij de Portugezen waren weinig verrassingen bij de eerste elf te noteren. Het team was gebouwd rond Cristiano Ronaldo. De aanvaller van Real Madrid kreeg alle ruimte om te zwerven.

Het was de ploeg van Carlos Queiroz die in eerste instantie het initiatief nam. Het trof echter een uitstekend georganiseerd Ivoorkust dat met techniek en fysieke kracht indruk maakte en relatief eenvoudig op de been bleef. Na een kwartier kwam de ploeg ook beter in de wedstrijd en toonde zich gewaagd aan de Zuid-Europese opponent.

Ronaldo was mondjesmaat aanwezig en maakte indruk na elf minuten met een waanzinnig schot van ongeveer 25 meter, dat buiten bereik van Ivoorkust-goalie Barry Boubacar Copa op de paal uiteenspatte. Grote kansen bleven in de eerste helft verder uit.

De soepel scharnierende defensies voorkwamen dat beide teams combinerend of via een individuele actie het vijandelijke doel konden zoeken. Het leverde een eerste bedrijf op dat gekenmerkt werd door een hoog tempo en zeer aardig voetbal, maar de opwinding in de strafschopgebieden was ver te zoeken.

In de tweede helft bleef de wedstrijd open en moesten ook de keepers regelmatig optreden. Tot grootse daden hoefden Copa en Eduardo lang niet te komen. Het was wel Ivoorkust dat meer dreiging toonde. Maar ondanks het inbrengen van Drogba, een half uur voor tijd, bleek het te lastig de Portugezen te verontrusten.

Omdat Ronaldo aan banden lag bij de sterke Ivorianen, zakte het duel in de slotfase in. Pas in de blessuretijd leefde Ivoorkust plots weer op en ontstonden nog enkele hachelijke momenten voor het doel van Eduardo.

Voor beide teams staan nog wedstrijden met Noord-Korea en Brazilië op het programma in de poule des doods. De andere twee landen in de loodzware poule G ontmoeten elkaar later op de dag.