Strafschop à la Cruijff net geen kers op de taart bij kampioenschap Real Madrid

Real Madrid mag zich na drie jaar weer de beste van Spanje noemen. De ploeg van Zinedine Zidane bond donderdagavond ondanks een mislukte 'Cruijff-penalty' ook Villarreal aan de zegekar en is op de laatste speeldag niet meer te achterhalen door achtervolger Barcelona.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 1
Villarreal
Villarreal

Met het veiligstellen van het 34ste kampioenschap uit de clubhistorie is het project van Zidane geslaagd. Real had bij de herstart van La Liga nog een kleine achterstand op Barcelona, maar won na de coronapauze al zijn wedstrijden. De Koninklijke was op een duidelijke missie en maakte daarbij zoveel indruk, dat Villarreal niet echt het idee leek te hebben dat er donderdagavond ook maar iets te halen viel. Er werden liefst zes wijzigingen doorgevoerd in de opstelling ten opzichte van de laatste wedstrijd, een 1-2 nederlaag bij Real Sociedad.

Bij Real had Eden Hazard een basisplaats en met de Belg bij de eerste elf was de thuisploeg dominant. Villarreal holde vooral achter de tegenstander aan en het was dan ook niet verrassend dat Real met een voorsprong ging rusten. De doelpuntenmaker was ook al niet verrassend: Karim Benzema is bezig aan een erg sterk seizoen en zette Real na een klein halfuur, op aangeven van Luka Modric, op het juiste spoor: 1-0. Voor de Fransman betekende het zijn twintigste goal van dit seizoen in La Liga.

Voor Real was één goal na de coronabreak al drie keer goed voor de zege en de ploeg van Zidane, die sinds de herstart van de competitie nog geen enkele keer op achterstand stond, keek dan ook met goede moed uit naar het restant van de wedstrijd. De gastheer bleef sterker in de eerste helft, waarin Villarreal maar een keer op doel wist te schieten. Thibaut Courtois voorkwam dat Samuel Chukwueze de feestvreugde verpestte.

De tweede helft leverde hetzelfde spelbeeld, met een aanvallend Real en een teruggetrokken Villarreal. Dani Carvajal was te zelfzuchtig toen hij op geheel eigen kracht de 2-0 wilde maken en hield daardoor de spanning in de wedstrijd, maar in de buurt van de gelijkmaker kwam Villarreal eigenlijk geen moment. Met een gemakkelijk gegeven strafschop, na een vermeende overtreding op de mee opgestoomde Sergio Ramos, kreeg Real ruim een kwartier voor tijd een uitgelezen kans om verder uit te lopen.

Met specialist Ramos achter de bal leek een doelpunt eigenlijk wel een zekerheid. De verdediger is bijzonder koel en effectief vanaf elf meter, maar had voor deze keer een plannetje bedacht en koos voor een klein tikje in de loop van Benzema. Hij scoorde, maar was te vroeg ingelopen, waardoor de zogeheten 'Cruijff-penalty' werd geannuleerd. Tot woede van Villarreal mocht Real wel opnieuw aanleggen voor een strafschop en Ramos liet Benzema het karwei opknappen. De Fransman faalde niet en maakte zijn tweede.

Terwijl de discussie over de strafschop van Real langs de kant nog gaande was, maakte Vicente Iborra zeven minuten voor tijd op prachtige wijze de aansluitingstreffer. Hij werd gevonden door Mario Gaspar en kopte de bal in de verre hoek, wat betekende dat Real toch bij de les moest blijven. In blessuretijd gaven de manschappen van Zidane de voorsprong nog bijna uit handen. Courtois bewees echter opnieuw een geweldige keeper te zijn en hield de gelijkmaker uit zijn doel.

Een treffer van Marco Asensio werd nog afgekeurd vanwege hands van Benzema in de opbouw, maar het brak Real niet op. De 34ste landstitel uit de clubgeschiedenis is een feit.