Sterk FC Utrecht dient Feyenoord eerste competitienederlaag toe

FC Utrecht heeft Feyenoord zondag de eerste nederlaag van het seizoen toegediend. In een levendig lunchduel kwamen de bezoekers pal voor rust op voorsprong, maar die was binnen de kortste keren verdampt.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
Feyenoord
Feyenoord

In tegenstelling tot het Conference League-duel met Elfsborg koos Feyenoord-trainer Arne Slot voor Ramon Hendriks als vervanger van de geblesseerde Marcos Senesi. Dat betekent dat Wouter Burger naar de bank werd verwezen. Bij FC Utrecht startte nieuweling Mike van der Hoorn voor het eerst in de basis.

In een sfeervolle Galgenwaard begon FC Utrecht voortvarend aan het duel. De Utrechters dachten na een duel tussen Anastasios Douvikas en Tyrell Malacia al snel recht te hebben op een penalty. Scheidsrechter Dennis Higler ging daar aanvankelijk in mee, maar besloot zijn beslissing na het zien van de beelden terug te draaien.

Utrecht behield vervolgens het initiatief. Met een schot op de paal was Quinten Timber dicht bij de openingstreffer, terwijl de rebound niet aan Moussa Sylla was besteed. Aan de andere kant toonde Luis Sinisterra zich pal voor rust juist uiterst koelbloedig. Op aangeven van Alireza Jahanbakhsh zette de in bloedvorm verkerende Colombiaan Feyenoord op voorsprong. Die bleek niet van lange duur, omdat Willem Janssen in de blessuretijd van de eerste helft van dichtbij de gelijkmaker kon binnenschuiven (1-1).

Aursnes voor Jahanbakhsh
Met Fredrik Aursnes in plaats van Jahanbaksh hoopte Feyenoord meer zekerheid in te bouwen, maar Utrecht denderde na rust over de Rotterdammers heen. Eerst was het Sylla die de thuisploeg op voorsprong zette door een kopbal van Van der Hoorn te verlengen (2-1), een paar minuten later kreeg Utrecht wél een penalty. Na een druistige tackle van Malacia op Simon Gustafson kon Higler niet anders dan de bal dit keer wel op de stip leggen. Voormalig Feyenoorder en erkend penaltyspecialist Gustafson schoot de bal overtuigend achter doelman Justin Bijlow.

Halverwege de tweede helft moest Higler opnieuw een (penalty)beslissing terugdraaien. De arbiter dacht te zien dat Janssen Guus Til torpedeerde, maar zijn assistent-scheidsrechter constateerde dat de aanvoerder van Utrecht de bal speelde en greep in. Het aangeslagen Feyenoord kwam er vervolgens niet of nauwelijks meer aan te pas en kon geen moment aanspraak maken op de aansluitingstreffer.

Na het verlies tegen Elfsborg leed Feyenoord de tweede nederlaag in vier dagen tijd. Door de zeperd in de Galgenwaard moeten de Rotterdammers even pas op de plaats maken in de Eredivisie. Utrecht doet juist goede zaken en klimt vlak voor de interlandbreak over Feyenoord heen.