Sterk Ajax blijft in leven met antwoord op Ronaldo-goal

Reacties

Ajax mag blijven dromen van een plek in de halve finale van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag maakte woensdagavond een ijzersterke indruk tegen Juventus, maar voldoende voor een overwinning was dat niet.

Sterk Ajax blijft in leven met antwoord op Ronaldo-goal
Ajax
Ajax
1 - 1
Juventus
Juventus

Met Joël Veltman zoals verwacht op de plek van de geschorste Noussair Mazraoui begon Ajax ijzersterk tegen Juventus, waar de weer helemaal fitte Cristiano Ronaldo gewoon aan de aftrap stond. Toch kregen de Amsterdammers al vroeg een waarschuwing, toen Matthijs de Ligt wat ruimte liet aan Federico Bernardeschi en de Italiaanse vleugelspits rakelings over de kruising schoot.

Het was een van de weinige wapenfeiten van Juventus in het eerste deel van de eerste helft. Ajax zat er kort op en liet de bezoekers uit Turijn niet in hun spel komen. Hakim Ziyech zorgde voor Amsterdams gevaar met drie pogingen van afstand, waarvan er één knap werd gestopt door Wojciech Szczesny. Ook Donny van de Beek was na een uitstekende aanval dicht bij de 1-0.

Frenkie de Jong blonk uit bij Ajax in de eerste helft.
Frenkie de Jong blonk uit bij Ajax in de eerste helft.

Ajax won met name de slag op het middenveld. Frenkie de Jong strooide met goede passes en nam de regie in handen, waar Juventus nauwelijks een antwoord op had. De Italianen loerden op de counter en wachtten op foutjes van Ajax, die er wel degelijk kwamen. Zo brak Bernardeschi twee keer op snelheid door, maar eerst De Ligt en daarna De Jong stopte hem op knappe wijze af.

In de slotfase van de eerste helft kwam Juventus wat beter in de wedstrijd. Bernardeschi schoot rakelings naast na goed doorkoppen van Ronaldo, maar het bleek uitstel van executie. In de laatste seconden van de eerste helft was het namelijk raak. David Neres kwam te laat in actie toen João Cancelo de diepte zocht, de voorzet van de rechtsback was vervolgens perfect op maat en Ronaldo kopte geheel vrijstaand de 0-1 achter Andre Onana.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De klap van het doelpunt kwam blijkbaar niet erg hard aan bj Ajax. Direct na rust sloegen de Amsterdammers keihard toe. Een lange bal van Daley Blind werd door Cancelo verspeeld aan Neres, die naar binnen kroop en de bal met rechts prachtig in de verre hoek plaatste: 1-1. Op het moment van het doelpunt van de Braziliaan waren er pas net dertig seconden gespeeld in de tweede helft.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Juventus was zichtbaar beduusd van het doelpunt. Ajax bleef aanval op aanval stapelen en zag Neres opnieuw scoren, maar dit keer werd hij terecht teruggefloten vanwege buitenspel. De bezoekers zetten daar heel weinig tegenover. Er werd een strafschop geclaimd na licht vasthouden van Nicolás Tagliafico, maar de linksback die vanwege een gele kaart in de eerste helft geschorst is voor de return, kreeg steun van de arbiter en de VAR.

Na een uur greep trainer Massimiliano Allegri in door de ongelukkig spelende Mario Mandzukic naar de kant te halen voor Douglas Costa. De wissel maakte geen verschil. Het in Italië zo ongenaakbare Juventus kwam er in de sfeervolle Johan Cruijff Arena niet aan te pas. Ajax was beter, feller en gevaarlijker. De bij vlagen ongrijpbare Neres was Cancelo de baas, terwijl Leonardo Bonucci zijn handen vol had aan Dusan Tadic. Ziyech was vaak de vrije man, maar had het vizier met zijn schoten niet op scherp staan.

Cristiano Ronaldo ergerde zich in de tweede helft meerdere malen zichtbaar aan zijn teamgenoten.
Cristiano Ronaldo ergerde zich in de tweede helft meerdere malen zichtbaar aan zijn teamgenoten.

Een kwartier voor tijd besloten beide trainers een wissel door te voeren. Jurgen Ekkelenkamp maakte zijn Champions League-debuut voor Ajax als vervanger van Lasse Schöne, Juventus voerde een aanvallende wijziging door met Paulo Dybala voor de geblesseerde Blaise Matuidi. Op dat moment was de echte Ajax-storm al gaan liggen. Ten Hag zag zijn mannen de wedstrijd wel vrij eenvoudig controleren.

De laatste tien minuten leverden beide ploegen nog een goede kans op. Ekkelenkamp had bijna zijn droomdebuut te pakken toen hij zich knap vrijspeelde en goed op doel schoot, maar Szczesny lag in de weg. Aan de andere kant ontsnapte Ajax toen Douglas Costa Ziyech te slim af was en hard tegen de paal schoot. Het waren de laatste echte wapenfeiten, waardoor de return van volgende week in Turijn nog helemaal open ligt.

'Bij Ajax heb je het gevoel dat ze altijd scoren, dat maakt de return interessant'
'Neres en De Jong waren van wereldklasse bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Juventus
Meer over Juventus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.