Spurs morst opnieuw en biedt Chelsea sprankje CL-hoop

Reacties

In de strijd om een rechtstreeks Champions League-ticket heeft Tottenham Hotspur concurrent en stadgenoot Chelsea een allerlaatste strohalm aangereikt. Tegen een Brighton & Hove Albion zonder Nederlandse inbreng kwamen de Londenaren niet verder dan 1-1, het tweede puntenverlies in een paar dagen tijd.

Spurs morst opnieuw en biedt Chelsea sprankje CL-hoop

De thuisploeg moest het dinsdagavond doen zonder Davy Pröpper, die zijn tweede van drie duels schorsing uitzat. Tegen Huddersfield Town kreeg de Oranje-klant rood, waarna hij tegen Crystal Palace en dus ook Spurs moest toekijken. Komend weekend mist hij nog het uitduel met Burnley, waarna hij in de laatste drie topwedstrijden tegen Manchester United, Manchester City en Liverpool wél weer mag meedoen. Omdat Jürgen Locadia op de bank begon, net als reservedoelman Tim Krul, kende de basisopstelling van The Seagulls geen enkele Nederlander.

Aan de andere kant mocht ex-Ajacied Toby Alderweireld juist wél weer eens meedoen. De Belg kreeg van manager Mauricio Pochettino zijn eerste basisplaats sinds 28 oktober. Sindsdien ontbrak hij eerst door een blessure, maar nadat hij weer fit was werd hij alsnog niet opgesteld. Zijn Argentijnse oefenmeester verklaarde onlangs dat Alderweireld op trainingen te weinig indruk maakte en koos steevast voor twee andere voormalig Ajacieden in de achterhoede: Jan Vertonghen en Davinson Sánchez.

Toby Alderweireld (links): weer eens in de basis bij Tottenham Hotspur.
Toby Alderweireld (links): weer eens in de basis bij Tottenham Hotspur.

Het feit dat Alderweireld zijn in 2019 aflopende contract nog altijd niet heeft verlengd, valt echter niet los te zien van de keuzes van Pochettino. De 29-jarige Belg lijkt komende zomer dan ook te gaan vertrekken bij Spurs, maar nam dinsdag de plek naast Vertonghen weer een keer over van Sánchez. De Colombiaanse vaste kracht kreeg rust, net als Kierian Trippier, Eric Dier, Erik Lamela, Dele Alli en Mousa Dembélé. Wie wel gewoon aan de aftrap verscheen was Harry Kane, maar ook hij kon (ondanks een doelpunt) het tweede puntenverlies in een paar dagen tijd niet voorkomen.

CL-ticket
Heung-Min Son - die op slag van rust de grootste kans van de doelpuntloze eerste helft had gemist - worstelde zich direct ná die pauze op de achterlijn voorbij zijn directe tegenstander, waarna Kane op de goede plek stond om de openingsgoal via een inglijdende verdediger binnen te schieten. Luttele seconden na de aftrap kreeg Brighton vervolgens een (heel goedkope) penalty. José Izquierdo ging bijzonder makkelijk naar de grond na contact met Serge Aurier, Pascal Gross benutte het buitenkansje: 1-1.

In het restant van de tweede helft viel er aanmerkelijk minder te genieten dan in de eerste minuten na rust, Tottenham liet zich evenwel flink onder druk zetten door Brighton. Christian Eriksen zag zijn schot door verdediger Shane Duffy bijna worden binnengetikt, even later schoot Alderweireld in het zijnet, maar de thuisploeg was het meest dreigend. Om die intenties kracht bij te zetten, kwam er met Leonardo Ulloa (en dus niet Locadia) een verse spits. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Spurs (dat dit weekend met 3-1 verloor van Manchester City) wederom punten laat liggen.

Door het gelijkspel staat Spurs vier duels voor het einde nog wel vierde, de laatste plek die een rechtstreeks startbewijs voor de Champions League oplevert. Chelsea heeft acht punten en een wedstrijd minder, en heeft door de nieuwe misstap van de rivaal dus nog een minimaal kansje op een CL-ticket. Tottenham speelt komend weekend in de halve finale van het toernooi om de FA Cup op Wembley tegen Manchester United.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.