Brighton komt zonder Pröpper tekort ondanks assist Locadia

Het gemis van Davy Pröpper heeft zich zaterdagmiddag doen voelen bij Brighton & Hove Albion, waar Jürgen Locadia een 3-2 nederlaag tegen Crystal Palace niet kon voorkomen. Mede door de resultaten elders deed de club van Patrick van Aanholt uitstekende zaken in de strijd om lijfsbehoud.

Crystal Palace – Brighton & Hove Albion 3-2
Na zijn rode kaart vorige week tegen Huddersfield Town moest Pröpper tegen Crystal Palace toekijken. Locadia had wel een basisplaats bij de bezoekers, net zoals Van Aanholt die had bij de thuisploeg. Jairo Riedewald zat op de bank, terwijl Timothy Fosu-Mensah zelfs ontbrak in de wedstrijdselectie.

Met beperkte Nederlandse inbreng kregen de toeschouwers op Selhurst Park de meest spectaculaire eerste helft van het Premier League-seizoen voorgeschoteld. Op basis van het aantal goals dan. Wilfried Zaha zette de thuisploeg in de vijfde minuut al op 1-0 met een intikker bij de tweede paal en in de veertiende minuut was het alweer raak. James Tomkins scoorde na een klutssituatie. Het antwoord van Brighton liet niet lang op zich wachten en kwam van Glenn Murray, die zijn oude club pijn deed met de aansluitingstreffer.

Palace nam vervolgens weer afstand via Zaha. De sterspeler maakte met de 3-1 zijn zevende competitiegoal van het seizoen en zijn derde in de laatste twee wedstrijden. Nu de nood het hoogst is, is de 25-jarige aanvaller uit eigen opleiding beslissend voor de Londenaren. Met de hulp van Locadia kwam Brighton nog wel terug tot 3-2. De winteraankoop gaf de bal op het juiste moment mee aan José Izquierdo, die goed afrondde in de verre hoek.

Het spektakel kreeg geen vervolg na rust. Locadia werd bij de start van de tweede helft al gewisseld en Brighton kwam niet meer tot scoren. Door de nederlaag van Southampton eerder op de dag tegen Chelsea, hebben Crystal Palace en Brighton een behoorlijke marge van respectievelijk zes en zeven punten ten opzichte van de degradatiezone.

Swansea City – Everton 1-1
Het verlies van Southampton zorgde ook voor grote opluchting in Swansea, waar door de lokale trots vervolgens nog wel moest worden afgerekend met Everton. Tegen de middenmoter leek één moment Swansea fataal te worden. Na een redding van Lukasz Fabianski kreeg Kyle Naughton de bal via de keeper ongelukkig tegen zich aan en een eigen goal kon niet meer worden voorkomen. Jordan Ayew redde echter een punt voor de club van de gepasseerde Mike van der Hoorn. De Ghanees klopte Jordan Pickford met een schot in de verre hoek: 1-1.

Burnley – Leicester City 2-1
De titel van Best of the Rest stond op het spel in Turf Moor. Nummer acht Leicester City moest winnen om Burnley in de laatste weken in de nek te kunnen hijgen bij de strijd om plek zeven. Het verschil bedroeg voorafgaand aan het duel zes punten en de thuisploeg bewees al snel dat dat niet voor niets was.

Chris Wood kreeg de bal in de zesde minuut al goed mee van Ashley Barnes na slordig balverlies van Wes Morgan. De spits rondde keurig af en alsof dat nog niet erg genoeg was voor Leicester maakte Kevin Long in de negende minuut al de 2-0 uit een voorzet van Johann Berg Gudmundsson. Jamie Vardy zorgde twintig minuten voor het einde nog wel voor de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij.

Huddersfield Town – Watford 1-0
Het geduld van de toeschouwers in het Kirklees Stadium werd op de proef gesteld. Lang was er niemand die het verschil kon maken. Ook Rajiv van La Parra slaagde daar in duel met Daryl Janmaat niet in, de linksbuiten van Huddersfield Town werd in de 77ste minuut gewisseld. Even eerder was Tom Ince al ingevallen en die wissel betaalde zich in de 91ste minuut uit. De bal viel in het strafschopgebied van Watford precies voor de voeten van de buitenspeler en hij klopte doelman Orestis Karnezis.