Davinson Sánchez, eenmansdestructiebedrijf bij Spurs

Reacties

Davinson Sánchez staat zaterdagavond voor een nieuwe test bij Tottenham Hotspur als Manchester City op bezoek komt. VI's Süleyman Öztürk over de voormalige Ajacied, die imponeert in de Premier League.

Davinson Sánchez, eenmansdestructiebedrijf bij Spurs

Wie herinnert zich nog die waanzinnige krachtsexplosie in de slotfase van de return tegen Olympique Lyon een klein jaar geleden? Toen Davinson Sánchez de bal vlak voor zijn eigen zestienmetergebied veroverde en aan een sprint begon die na een één-twee met Bertrand Traoré ergens aan de andere kant van het veld eindigde. Ajax stond op dat moment met 3-1 achter in Lyon, balanceerde op de rand van uitschakeling en de Colombiaan zette het dus op een lopen.

Of die achtervolgingsscène in de finale van de Europa League? Toen Jesse Lingard vanaf eigen helft met een voorsprong van tien meter richting doelman Andre Onana rende en op de zestienmeterlijn met een machtige beuk door Sánchez van de bal werd gezet.

De 21-jarige verdediger is een fenomeen dat zich telkens moeiteloos aanpast aan zijn nieuwe omgeving. Met Atlético National won hij in 2016 de Copa Libertadores, met Ajax glorieerde hij in Europa en bij Tottenham Hotspur zette hij zijn ontwikkeling door tot… ja, tot wat eigenlijk? Sánchez is een superheld op kicksen die zijn plafond nog niet heeft bereikt. Kwestie van ervaring, van het herkennen van momenten, van het kanaliseren van zijn tomeloze energie.

Sánchez zit Eden Hazard dwars.
Sánchez zit Eden Hazard dwars.

Veertien dagen geleden speelde de Colombiaan een memorabele wedstrijd op Stamford Bridge. Tottenham won met 1-3 dankzij goals van Christian Eriksen en Dele Alli (2x). In de uitzending van Match of the Day werd die avond terecht aandacht besteed aan het beulswerk achterin. Sánchez was scherp in het vooruit verdedigen, won duel na duel op kracht en finesse en achterhaalde Eden Hazard toen die alleen op het doel afliep zoals hij in de Europa League-finale Lingard achterhaalde.

'Niet veel centrumverdedigers kunnen wat hij kan', zei Tottenham-manager Mauricio Pochettino eerder dit seizoen over hem. Hij doelde op die keren dat hij in zijn eentje was overgeleverd aan Pierre-Emerick Aubameyang en Cristiano Ronaldo. 'Hoeveel verdedigers kunnen een-tegen-een spelen en daarmee wegkomen?', aldus Pochettino. 'Hoeveel kunnen er bovenop zitten, pressen en denken Als jij rent, ren ik omdat ze zoveel vertrouwen hebben in hun rennen?'

Sánchez in de Champions League in duel met Cristiano Ronaldo.
Sánchez in de Champions League in duel met Cristiano Ronaldo.

Zonder bal is Davinson Sánchez een eenmansdestructiebedrijf of zoals Peter Bosz zei toen hij nog trainer was van Borussia Dortmund en hij met zijn club in de Champions League tegen Tottenham speelde: 'Een monster.'

Toch is het niet alleen brute kracht wat de Zuid-Amerikaan definieert. Bij Ajax heeft hij ook nauwkeurig met bal leren voetballen. Pochettino roemt hem om zijn leergierigheid, het gemak waarmee hij nieuwe dingen oppakt en aanneemt. In zijn eerste grote interview in Engeland verbaasde Sánchez de verslaggever van The Daily Mail door te zeggen dat Franco Baresi zijn grote voorbeeld is. De verdediger van Tottenham Hotspur is te jong om de AC Milan-legende live te hebben zien spelen, maar heeft hem en Paolo Maldini op YouTube nauwgezet bestudeerd om er zelf beter van te worden.

Met zijn steile groeicurve in het achterhoofd is de vraag niet óf maar wannéér Davinson Sánchez door Barcelona of Real Madrid wordt vastgelegd. Hij is er waarschijnlijk heel snel klaar voor. Maar eerst nog met Tottenham Hotspur het FA Cup-toernooi proberen te winnen en misschien met Colombia stunten op het WK.

Run, Davinson, run!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.