Speler van de Week: Van Hooijdonk doet eindelijk waarvoor hij is gehaald

Reacties

Met twee goals was Sydney van Hooijdonk zondagmiddag de gevierde man in De Derby van het Noorden. De 22-jarige spits van SC Heerenveen kreeg een 8,5 voor zijn optreden tegen FC Groningen (3-1) en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Van Hooijdonk doet eindelijk waarvoor hij is gehaald
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
3 - 1
FC Groningen
FC Groningen

Van Hooijdonk was in januari een van de vijf winterversterkingen van Heerenveen, dat op die manier hoopte uit het dal te klimmen waar het rond de winterstop in zat. De van Bologna gehuurde spits kon niet voorkomen dat zijn nieuwe club drie keer op rij verloor en had ook in de weken erna moeite het verschil te maken voor de Friezen, maar zondag was het dan eindelijk zover.

Uitgerekend in de streekderby tegen Groningen maakte Van Hooijdonk het verschil. Na zeven minuten opende de voormalig spits van NAC Breda de score, nadat aanvalspartner Amin Sarr de paal had geraakt. Na de fraaie gelijkmaker van Neryasho Kasanwirjo zette Van Hooijdonk de Friezen acht minuten na rust opnieuw op voorsprong door weg te draaien bij zijn tegenstander en raak te schieten.

Toegegeven, FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh zag er bij die tweede goal niet goed uit, maar Van Hooijdonk deed uitgerekend in de Derby van het Noorden wel waarvoor Heerenveen hem haalde: doelpunten maken en wedstrijden beslissen. Eindelijk. Want hij snakte naar een doelpunt, zo gaf hij na afloop toe. 'Ik was dat niet gewend; ik heb niet eerder meegemaakt dat ik vier wedstrijden niet scoorde.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat de zoon van oud-international Pierre van Hooijdonk juist tegen Groningen een einde maakte aan die reeks was extra lekker, ook omdat Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion al sinds 2015 niet had gewonnen van de streekgenoot. Sterker nog, in de laatste negen Eredivisie-duels namen de Friezen acht keer de leiding, maar slechts een keer resulteerde dat ook in een zege. Totdat Van Hooijdonk opstond.

En wie weet waar dat nog toe leidt. De degradatiezorgen hebben plaatsgemaakt voor dromen van Europees voetbal nu de laatste drie competitieduels zeven punten hebben opgeleverd. De achterstand op nummer acht Groningen bedraagt nog maar twee punten en met nog vijf speelronden voor de boeg is er nog van alles mogelijk in de strijd om de play-offs. Zeker als Van Hooijdonk met scherp blijft schieten.

topvijf

Behalve Van Hooijdonk kreeg ook Eli Dasa een 8,5 tijdens de 29ste speelronde. De Israëlische vleugelverdediger blonk uit in het thuisduel van Vitesse met SC Cambuur, waarin de Arnhemmers eindelijk weer eens wonnen. De topvijf van deze week wordt gecompleteerd door FC Twente-doelpuntenmaker Virgil Misidjan en keepers Pieter Bos (Cambuur) en Andries Noppert (Go Ahead Eagles).

Speler Club Cijfer
1. Sydney van Hooijdonk SC Heerenveen 8,5
2. Eli Dasa Vitesse 8,5
3. Virgil Misidjan FC Twente 8,0
4. Pieter Bos SC Cambuur 8,0
5. Andries Noppert Go Ahead Eagles 8,0

algemeen klassement

In het algemeen klassement behouden Noussair Mazraoui en Cody Gakpo hun leidende positie. De rechtsback van Ajax kwam niet in actie, terwijl de aanvaller van PSV tegen RKC Waalwijk te kort meedeed om een beoordeling te krijgen. Joey Veerman komt met een gemiddelde van 6,44 de toptwintig binnen. De 23-jarige winteraanwinst van PSV onderstreept daarmee zijn goede vorm.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 6,98
= Cody Gakpo PSV 6,98
3. Orkun Kökçü Feyenoord 6,93
4. Ibrahim Sangaré PSV 6,84
= Jurriën Timber Ajax 6,84
6. Lisandro Martínez Ajax 6,83
7. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,82
8. Gernot Trauner Feyenoord 6,81
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,7
10. Olivier Boscagli PSV 6,65
11. Remko Pasveer Ajax 6,64
12. Mauro Júnior PSV 6,58
13. Daley Blind Ajax 6,53
14. Marcos Senesi Feyenoord 6,52
= Owen Wijndal AZ 6,52
16. Antony Ajax 6,47
= Dusan Tadic Ajax 6,47
18. Lars Unnerstall FC Twente 6,46
19. Marcus Pedersen Feyenoord 6,45
20. Joey Veerman PSV 6,44
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Meer S. van Hooijdonk
Meer over S. van Hooijdonk
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.