Heerenveen-held Van Hooijdonk maakt strijd om play-offs razend interessant

Reacties

SC Heerenveen is zondagmiddag als winnaar uit de strijd met rivaal FC Groningen gekomen en heeft de degradatiezorgen nu definitief verruild voor dromen over Europees voetbal. Sydney van Hooijdonk was met twee doelpunten de gevierde man bij de Friezen. 

Heerenveen-held Van Hooijdonk maakt strijd om play-offs razend interessant
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
3 - 1
FC Groningen
FC Groningen

Heerenveen huurt Van Hooijdonk (22) sinds januari van Bologna en in de eerste zeven wedstrijden voor de club kwam hij nog niet verder dan een benutte strafschop. Zondag maakte de spits zijn eerste 'velddoelpunten',  waarmee hij de beul van Groningen werd. De achterstand van Heerenveen op de ploeg van Danny Buijs bedraagt nu nog maar twee punten. Zo doen de Friezen, die lange tijd angstig naar beneden keken, opeens serieus mee om een plek in de play-offs.

In de derby van zondag kwam Heerenveen in de zevende minuut op voorsprong. Amin Sarr werd de diepte in gestuurd en omspeelde de ver uit zijn doel gekomen Peter Leeuwenburgh, die de situatie niet goed had ingeschat. Sarr schoot uit een lastige hoek op de paal en Van Hooijdonk stond op de juiste plek voor de rebound (1-0). Zo moest Groningen al vroeg in de wedstrijd in de achtervolging. De ploeg van Buijs liet echter niet bijster veel zien in het eerste halfuur.

Uit het niets viel een kwartier voor rust toch de gelijkmaker. Die was van grote schoonheid: Neraysho Kasanwirjo kapte na een hoekschop twee tegenstanders uit en ramde de bal met links via de onderkant van de lat binnen (zie video onder). Heerenveen moest zo opnieuw beginnen en hervond zijn voorsprong een kleine tien minuten in de tweede helft. Van Hooijdonk draaide na een passje van Anas Tahiri weg van twee verdedigers en schoot de 2-1 tegen de touwen.

Niet lang hierna kreeg Van Hooijdonk nog een goede kans op zijn derde goal van de middag. De spits ging alleen op doelman Leeuwenburgh af, maar slaagde er niet in om hem te passeren. Aan de overkant voorkwam Ibrahim Dresevic met een uitstekende ingreep de gelijkmaker van Groningen, door de bal net voor zijn doellijn weg te glijden. Tien minuten voor tijd viel vervolgens de beslissing: Sven van Beek kopte uit een hoekschop de 3-1 binnen. In blessuretijd pegelde Laros Duarte de bal namens Groningen nog op de lat.

De strijd om de achtste plek is dankzij de Heerenveen-overwinning een stuk interessanter geworden. SC Cambuur kan later deze zondag in punten op gelijke hoogte komen met Groningen, dat ook al evenveel punten heeft als Go Ahead Eagles. NEC en Heerenveen hebben respectievelijk één en twee punten minder. Ook Heracles Almelo zou zich nog in het gevecht kunnen mengen; de manschappen van Frank Wormuth staan nu zes punten achter op Groningen, maar spelen zondag nog tegen Feyenoord. Na dit weekend zijn er nog vijf speelronden te gaan.

SC Heerenveen Nederland

FC Groningen Nederland

FC Groningen Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
8
sc Heerenveen
34
11
8
15
37-50
-13
41
9
SC Cambuur
34
11
6
17
53-70
-17
39
10
RKC Waalwijk
34
9
11
14
40-51
-11
38
11
N.E.C.
34
10
8
16
38-52
-14
38
12
FC Groningen
34
9
9
16
41-55
-14
36
13
Go Ahead Eagles
34
10
6
18
37-51
-14
36
14
Sparta Rotterdam
34
8
11
15
30-48
-18
35
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.