Speler van de Week: Ndayishimiye is (letterlijk) dankbaar, en Willem II ook

Reacties

Mike Trésor Ndayishimiye imponeerde vrijdagavond door Willem II naar een stuntzege op bezoek bij Ajax te leiden. De twintigjarige aanvallende middenvelder is met zijn rapportcijfer van 8,5 uitgeroepen tot VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Ndayishimiye is (letterlijk) dankbaar, en Willem II ook
© Pro Shots

'Deze jongen is écht een goede speler, die komt uit het twééde van NEC. Het twééde.' De verbazing in de stem van FOX Sports-analyticus Kenneth Perez was vrijdagavond overduidelijk hoorbaar. Hoe bestónd het in vredesnaam dat deze jongeman - die zojuist namens Willem II de stuntzege bij het ongenaakbaar geachte Ajax vorm had gegeven - een paar maanden geleden doodleuk in het tweede elftal van de Nijmegenaren rondhobbelde? 'Hij komt uit het twééde van NEC, voor alle duidelijkheid', herhaalde de Deense ex-middenvelder even later nog maar eens.

Zoals iedereen had Perez een weergaloze Ndayishimiye gezien. Met een penalty zette hij de Tilburgse ploeg op 0-1, in het restant van de wedstrijd was hij de absolute uitblinker bij de ploeg van Adrie Koster, waarna Treezy met een uitstekende actie ook de 0-2 van Damil Dankerlui inleidde en een waar volksfeest in Tilburg deed losbarsten. En dat terwijl hij vorige week, tijdens de galavoorstelling van Willem II tegen Sparta Rotterdam, ook al de beste man van het veld was geweest.

De verbazing van Perez is overigens niet helemáál terecht. Ndayishimiye (zoon van voormalig profvoetballer Freddy Ndayishimiye, ex-international van Burundi) groeide op in België en doorliep de jeugdopleiding van Anderlecht zonder door te breken in het eerste elftal, waarna hij in september 2018 overstapte naar NEC. En dat terwijl ook clubs als Juventus en Liverpool destijds interesse toonden. In Nijmegen maakte hij vorig seizoen (in het eerste elftal, welteverstaan) grote indruk in de Keuken Kampioen Divisie. Hij scoorde zes keer in 23 competitieduels en wekte de aandacht van meerdere clubs.

En daarin zat 'm juist de crux. Het waren namelijk niet de minste clubs die de creatieveling op de radar hadden. Met name Bayern München had hem op de korrel, voor het tweede elftal. En dat ging in zijn hoofd zitten. Eind augustus liet NEC bij monde van directeur Wilco van Schaik dan ook weten dat de speler moeite had om zich te midden van die interesse te concentreren op zijn huidige werkgever. Daarop werd Ndayishimiye inderdaad teruggezet naar de beloften, maar een goede week later had Willem II al toegehapt.

Dankbaar
En dus klopt het verhaal van Perez feitelijk: Ndayishimiye komt uit het tweede van NEC, al is het niet zo dat ze daar niet doorhadden wat voor een geweldige speler ze in huis hadden. De Tricolores huren Ndayishimiye nu voor een jaar van NEC, dat met hem in de maag zat, en hebben een optie tot koop bedongen. Of die geactiveerd gaat worden? Trainer Adrie Koster lichtte vorige week geen tipje van de sluier op, maar hij trok de hele sluier bij FOX in één ruk weg. 'Die optie wordt wel gelicht, ja. Dat lijkt me duidelijk.'

In gesprek met het Brabants Dagblad legde Ndayishimiye al eens uit dat zijn achternaam 'Ik ben Hem dankbaar' betekent, in het Kirundi, de taal van Burundi. Dat die betekenis zo kort na zijn komst naar Willem II al symbool zou staan voor het gevoel dat de Tilburgse fans bij hem hebben, zal hij niet hebben verwacht.

Meer weten over Mike Trésor Ndayishimiye en zijn achtergrond? Komende week in de nieuwe VI én uiteraard op VI PRO een uitgebreid verhaal met de smaakmaker van Willem II.

Topvijf speelronde 16

Naast weekuitblinker Mike Trésor Ndayishimiye hebben nóg twee spelers van stuntploeg Willem II de topvijf gehaald. Doelman Timon Wellenreuther was tijdens de 0-2 zege bij Ajax goed voor een paar goede reddingen, terwijl centrumverdediger Sebastien Holmén de defensie leidde. De andere twee topnoteringen zijn voor doelpuntenmakers: Oussama Idrissi was namens AZ tweemaal succesvol tegen PEC Zwolle, terwijl Mohamed Ihattaren voor kippenvel zorgde tijdens de 5-0 zege van zijn PSV op Fortuna Sittard.

Speler Club Cijfer
1. Mike Trésor Ndayishimiye Willem II 8,5
2. Oussama Idrissi AZ 8,0
3. Sebastien Holmén Willem II 8,0
4. Timon Wellenreuther Willem II 8,0
5. Mohamed Ihattaren PSV 7,5

Algemeen klassement

In het algemeen klassement heeft Ihattaren de koppositie overgenomen van Ajax-verdediger Daley Blind. Namens de Amsterdammers is Lisandro Martínez zijn plek in de topvijf kwijt, hij duikelt naar plek dertien. AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners staat nu derde.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,83
2. Daley Blind Ajax 6,75
3. Teun Koopmeiners AZ 6,66
4. Quincy Promes Ajax 6,65
5. Donny van de Beek Ajax 6,62
6. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,6
7. Calvin Stengs AZ 6,59
8. Chidera Ejuke SC Heerenveen 6,57
Hakim Ziyech Ajax 6,57
Mauro Júnior Heracles Almelo 6,57
11. Steven Bergwijn PSV 6,54
Fredrik Midtsjø AZ 6,54
13. Lisandro Martínez Ajax 6,5
Donyell Malen PSV 6,5
15. Dusan Tadic Ajax 6,47
Owen Wijndal AZ 6,47
Oussama Idrissi AZ 6,47
18. Jonas Svensson AZ 6,43
19. Timon Wellenreuther Willem II 6,41
Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,41
Marco Bizot AZ 6,41
'Het zegt genoeg dat Siem de Jong Ajax moest redden'
{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Willem II
Meer over Willem II
Meer Trésor
Meer over Trésor
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.