Stuntploeg Willem II berooft armetierig Ajax van ongeslagen status

Ajax is zijn ongeslagen status in de Eredivisie kwijt. Het dit seizoen verrassend goed presterende Willem II zorgde vrijdagavond voor een daverende stunt door er in de Johan Cruijff Arena met de overwinning vandoor te gaan. Dat betekent voor de regerend landskampioen een bijzonder slechte generale repetitie voor het cruciale Champions League-treffen met Valencia van komende dinsdag.

Ajax
Ajax
0 - 2
Willem II
Willem II

Zo'n anderhalve week geleden was het bij Ajax vooral achterin puzzelen, toen centrumverdedigers Joël Veltman en Daley Blind geschorst waren voor het Champions League-duel bij Lille. Inmiddels hebben de vraagtekens voor trainer Erik ten Hag zich verplaatst naar de voorhoede. Daar ontbreekt David Neres al een tijdje, tegen Lille viel ook zijn vervanger Zakaria Labyad voor langere tijd weg, waarna Quincy Promes vorig weekend (in het uitduel met FC Twente) ook geblesseerd uitviel.

Door die aanvallende tegenvallers stond Klaas Jan Huntelaar vrijdagavond in de spits, terwijl er ook weer een basisplek was voor Noa Lang. Het twintigjarige talent debuteerde vorige week in de basis en was tegen FC Twente meteen goed voor een hattrick. De meest opvallende wijziging werd echter toch weer achterin doorgevoerd, maar was niet noodgedwongen: Noussair Mazraoui werd gepasseerd, waardoor Sergiño Dest mocht opdraven als rechtsback. Laatstgenoemde liet zich kort voor rust op negatieve wijze gelden.

Buitenkansje
Na een weggewerkte corner van Ajax ging nota bene ex-Ajacied Ché Nunnely er op de counter razendsnel vandoor. Hij werd in de zestien onderuit gegleden door Dest en kreeg een penalty, dat buitenkansje werd uitgepakt door Mike Trésor Ndayishimiye: 0-1. De aanvallende middenvelder was vorige week tegen Sparta Rotterdam al de uitblinker, ook in de Johan Cruijff Arena liet hij zich nadrukkelijk zien. Zijn rake pingel was bovendien de eerste strafschop die een tegenstander van Ajax in Amsterdam wist te benutten sinds Ricky van Wolfswinkel dat in oktober 2010 deed namens FC Utrecht.

Van Ajax had Willem II tot dat moment niet overdreven veel te duchten gehad. Met de geïmproviseerde aanvalslinie slaagde de thuisploeg er in de eerste helft eigenlijk niet in om het de bezoekers echt lastig te maken, het grootste moment van opwinding was na een klein kwartiertje. Willem II-keeper Timon Wellenreuther keerde een schot van Hakim Ziyech, waarna hij ook de rebound van Huntelaar keerde, al stond zijn voormalig ploeggenoot (Wellenreuther en Huntelaar speelden samen bij Schalke 04) ruim buitenspel.

Nadat ook Donny van de Beek (naast) en Ziyech (weer een redding van Wellenreuther) geen doel troffen, Veltman de bal uit een corner over kopte en Lang via een Tilburgs been naast schoot, kregen de Amsterdammers het deksel in de 42ste minuut dus op de neus. Direct na rust liet Ajax met een spervuur aan aanvallen richting het Tilburgse doel zien dat het snel orde op zaken wilde stellen, maar écht uitgespeelde kansen leverde dat niet op, laat staan doelpunten.

Damil Dankerlui (rechts) schiet de 0-2 binnen.

In een poging iets te forceren werd Lang ruim tien minuten na rust naar de kant gehaald voor routinier Siem de Jong, die twee minuten na zijn entree al dreigend was met een harde kopbal. Heel veel dichterbij kwam Ajax echter niet. Van de Beek schoot net naast, Ziyech zag weer een schot gestopt worden door Wellenreuther, Dusan Tadic tikte naast na een snel genomen corner en een kopbal van Nicolás Tagliafico werd geblokt. Maar net toen de hele Arena leek te denken dat de gelijkmaker niet kon uitblijven, deed een andere ex-Ajacied de thuisploeg keihard pijn: invaller Damil Dankerlui schoot de 0-2 twaalf minuten voor tijd in de verre hoek.

Ajax kwam daarna niet meer dichterbij, ook omdat Lisandro Martínez de bal van zeer dichtbij naast knikte en Van de Beek de lat nog raakte. Door die verliespartij is Ajax zijn ongeslagen status in de Eredivisie dit seizoen kwijt. De eerste vijftien competitiewedstrijden leverden dertien overwinningen en twee remises (tegen Vitesse en PSV) op. De laatste verliespartij in de Eredivisie was op 17 maart, op bezoek bij AZ. De laatste thuisnederlaag in competitieverband was zelfs op 5 november 2017, tegen FC Utrecht, toen nog getraind door Ten Hag.

Willem II klimt nu voor eventjes naar de derde plek, terwijl AZ dit weekend tot op drie punten van Ajax kan komen.