PSV heeft zaterdag een broodnodige zege geboekt in de Eredivisie. De kwakkelende ploeg van trainer Mark van Bommel vond in Fortuna Sittard het juiste medicijn voor de sportieve crisis en boekte een ruime zege. Ibrahim Afellay maakte in de slotfase na negen jaar zijn rentree in het shirt van PSV.

PSV
PSV
5 - 0
Fortuna Sittard

PSV bevond zich voorafgaand aan de wedstrijd eigenlijk al sinds oktober in een neerwaartse spiraal, die begon op bezoek bij FC Utrecht (3-0). De 2-1 zege op SC Heerenveen was een licht teken van herstel, maar vorige week kregen de Eindhovenaren een volgende dreun door uitgeschakeld te worden in de Europa League na de 4-0 nederlaag bij Sporting Portugal. In het weekend kwam PSV ook nog eens niet verder dan 1-1 tegen FC Emmen, waardoor de druk op trainer Mark van Bommel toenam.

Fortuna kwam wat dat betreft op het juiste moment op bezoek in het Philips Stadion. PSV zat er vanaf het begin bovenop en dacht al na vijf minuten op voorsprong te komen via Ritsu Doan. De Japanner schoof de bal in het doel na een passje van Donyell Malen, maar de vlag was omhoog voor buitenspel en daar ging de videoscheidsrechter in mee. Niet lang daarna opende de thuisploeg alsnog de score. Steven Bergwijn gaf de bal voor en Doan kopte de bal in de rechterhoek achter keeper Aleksei Koselev.

Controle
PSV wilde meteen meer en werd via onder anderen Doan, Malen en Denzel Dumfries gevaarlijk. Bij de poging van Doan grabbelde Koselev en zag de doelman de bal maar net over het doel zeilen. Fortuna liet aan de andere kant niets zien en grossierde in het maken van fouten. De rekening daarvoor volgde na 26 minuten. Bergwijn had een goede actie in huis aan de linkerkant en gaf de bal aan Michal Sadílek, die Malen met een goede voorzet bereikte en de spits koppend voor 2-0 zag zorgen.

Een van de spaarzame mogelijkheden voor Fortuna kwam via Vitalie Damascan, die uit een voorzet van Mark Diemers meters naast schoot. PSV had de controle en kreeg door de tussenstand ook meer vertrouwen. Zo slalomde Mohamed Ihattaren zich aan de rechterkant langs twee verdedigers, om Daniel Schwaab de bal vervolgens over het doel te zien schieten. De 3-0 volgde voor rust alsnog. Bergwijn werd gevloerd door Martin Angha en benutte zelf de strafschop. Omdat Bergwijn daarna nog stuitte op Koselev en Doan naast schoot, was 3-0 ook de ruststand.

Emoties
Van Bommel greep in de rust toch in. Ondanks de riante voorsprong bleef Pablo Rosario achter in de kleedkamer. Erick Gutiérrez nam zijn plek in. Spannend werd het in de tweede helft niet meer. PSV kreeg al na vijf minuten een tweede strafschop nadat Malen naar de grond ging na opnieuw een overtreding van Angha. Ihattaren legde deze keer aan en schoot raak. De spelmaker werd er zichtbaar geëmotioneerd door en werd tevens de jongste speler ooit die in de Eredivisie een strafschop benutte met 17 jaar en 198 dagen. Een lichtpuntje voor Fortuna was de invalbeurt van Wessel Dammers, die door een kruisbandblessure vrijwel het hele jaar moest toekijken in Eindhoven Gregoire Amiot verving.

Ook aan Eindhovense zijde was er een bijzondere wissel, want Ibrahim Afellay viel moet nog tien minuten te gaan in bij PSV. Het publiek in het Philips Stadion schreeuwde al enige tijd om de aanvallende middenvelder en Van Bommel antwoordde door de 33-jarige Afellay in de slotfase in te brengen. Voor hem waren het zijn eerste minuten in de competitie van dit seizoen en zelfs zijn eerste minuten in de Eredivisie sinds 2010. Dumfries ging naar de kant en droeg de aanvoerdersband over aan Afellay. Met hem in het veld werd het ook nog 5-0 via invaller Cody Gakpo, die op aangeven van Malen scoorde.

PSV speelt komende donderdag om 18.55 uur in de Europa League tegen Rosenborg, maar aangezien de Eindhovenaren al uitgeschakeld zijn, zal de focus niet echt op dat duel liggen. Veel belangrijker is de wedstrijd van zondag in de Eredivisie. Dan gaat PSV in De Kuip op bezoek bij Feyenoord.