Speler van de Week: Malen in bijzonder gezelschap met een 10

Reacties

Oleg Salenko volbracht het huzarenstukje op het WK, Lionel Messi in de Champions League en in de Eredivisie deden onder anderen Coen Dillen, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Marco van Basten en Afonso Alves het: minimaal vijf keer scoren in een wedstrijd. Sinds zaterdag behoort ook Donyell Malen tot dit eminente gezelschap.

Speler van de Week: Malen in bijzonder gezelschap met een 10

Het weergaloze optreden van de PSV'er in het duel met Vitesse levert de kersverse Oranje-international het cijfer 10 én de titel Speler van de Week op. Reza Ghoochannejhad, die als invaller vier goals liet aantekenen namens PEC Zwolle, kreeg een 8,5.

Vijf goals in één Eredivisie-duel: het is een prestatie die tussen 1987 en 2007 door niemand werd geleverd. Sindsdien kregen Alves (met zijn legendarische zevenklapper), Kolbeinn Sigthórsson en Bas Dost dit voor elkaar vóór de avond van Malen aanbrak. Sinds het eerste Eredivisie-seizoen in 1956/57 is het in totaal 29 keer gebeurd dat een speler ten minste vijf keer scoorde in een wedstrijd.

Ongeveer net zo vaak is een 10 uitgedeeld in de VI. Vóór Malen was Oussama Assaidi de laatste speler die het maximale cijfer incasseerde. Namens SC Heerenveen speelde de vleugelflitser in december 2010 de wedstrijd van zijn leven tegen FC Twente.

Afonso Alves kreeg uiteraard een 10 voor zijn zevenklapper tijdens SC Heerenveen - Heracles Almelo.
Afonso Alves kreeg uiteraard een 10 voor zijn zevenklapper tijdens SC Heerenveen - Heracles Almelo.
Jan Peters speelde de perfecte wedstrijd tijdens de AZ '67 - Ajax van 1981/82.
Jan Peters speelde de perfecte wedstrijd tijdens de AZ '67 - Ajax van 1981/82.

Andere spelers die een 10 kregen? Johan Cruijff uiteraard, maar ook onder anderen Guus Hiddink, Simon Tahamata, Jan Peters, Joop Hiele, Jan van Beveren, Ruud Hesp en Willy van der Kuijlen. Ed de Goey sleepte in de herfst van 1993 een 10 in de wacht, toen hij volgens NOS-commentator Frank Snoeks een magneet in zijn handschoenen had tijdens het duel met Willem II.

Ook Ruud Geels incasseerde ooit het perfecte cijfer.
Ook Ruud Geels incasseerde ooit het perfecte cijfer.

Op de lijst van spelers met 10'en vinden we ook Johan Voskamp, wiens honger tijdens het Eerste Divisie-duel tussen Sparta Rotterdam en Almere City (12-1) in 2010 pas bij acht goals was gestild. Ook scheidsrechter John Blankenstein verdiende ooit de best denkbare score.

Ed de Goey: onverslaanbaar tegen Willem II in 1993.
Ed de Goey: onverslaanbaar tegen Willem II in 1993.

De nog altijd maar twintigjarige Malen leeft op een roze wolk toe naar de thuisduels met Sporting Portugal (donderdag) en Ajax (zondag), nadat hij onlangs met een doelpunt tegen Duitsland debuteerde in Oranje. 'International worden is een mooi ding, daar krijg je wel een klein beetje zelfvertrouwen van. En als dan die eerste goal erin gaat, is dat helemaal lekker', vertelde Malen zaterdag na zijn glansrol tegen Vitesse.

Marco van Basten maakte er ooit vijf tegen Sparta Rotterdam.
Marco van Basten maakte er ooit vijf tegen Sparta Rotterdam.

TOPVIJF VAN SPEELRONDE 6

In veel speelrondes volstaat een 8 om tot Speler van de Week te worden uitgeroepen, maar dit weekeinde was alles anders. Myron Boadu valt met dit cijfer zelfs buiten de boot. De aanvaller van AZ was nota bene twee keer trefzeker tegen Sparta Rotterdam (5-1). Calvin Stengs scoorde niet in dat duel, maar speelde weergaloos en werd net als Boadu beloond met een 8. Omdat Stengs tot Man van de Wedstrijd werd uitgeroepen, haalt hij de topvijf. Daarin vindt ook Mohammed Ihattaren zich terug, evenals Nicolás Tagliafico. De Argentijn hielp Ajax tegen SC Heerenveen over het dode punt heen en werd beoordeeld met een 8,5.

Speler Club Cijfer
1. Donyell Malen PSV 10,0
2. Reza Ghoochannejhad PEC Zwolle 8,5
3. Nicolás Tagliafico Ajax 8,5
4. Calvin Stengs AZ 8,0
5. Mohammed Ihattaren PSV 8,0

Algemeen klassement

In het algemeen klassement is Malen opgerukt naar de gedeelde zesde plaats met een gemiddelde van 6,80. De koppositie wordt gedeeld door de Ajacieden Dusan Tadic en Lisandro Martínez, die beiden een moyenne van precies een 7 hebben. Mitchell van Bergen completeert de topdrie. De aanvaller van SC Heerenveen werd beoordeeld met een 6,5 voor zijn optreden tegen Ajax.

Speler Club Cijfer
1. Lisandro Martínez Ajax 7,00
Dusan Tadic Ajax 7,00
3. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,92
4. Nicolás Tagliafico Ajax 6,90
5. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,83
6. Donyell Malen PSV 6,80
Hakim Ziyech Ajax 6,80
8. Timo Baumgartl PSV 6,75
9. Teun Koopmeiners AZ 6,70
Calvin Stengs AZ 6,70
11. Gyrano Kerk FC Utrecht 6,67
12. Myron Boadu AZ 6,60
Fredrik Midtsjø AZ 6,60
14. Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,58
Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,58
16. Ragnar Ache Sparta Rotterdam 6,50
Ridgeciano Haps Feyenoord 6,50
Remko Pasveer Vitesse 6,50
Jonas Svensson AZ 6,50
Kenneth Vermeer Feyenoord 6,50
'Het jongensboek van ontketende Malen kan wel geschreven worden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer D. Malen
Meer over D. Malen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.