Hoofdrol Tagliafico in duel van twee gezichten Ajax

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond uiteindelijk vrij eenvoudig afgerekend met SC Heerenveen, dat de Amsterdammers in de eerste helft uitstekend partij bood. Nicolás Tagliafico had een groot aandeel in de thuiszege van de landskampioen.

Hoofdrol Tagliafico in duel van twee gezichten Ajax
Ajax
Ajax
4 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

De laatste keer dat Ajax in Eredivisie-verband niet tot winst kwam in de Johan Cruijff Arena was op 20 januari van dit jaar. Tegen SC Heerenveen werd het in een doldwaas duel 4-4. Daarna leden de Amsterdammers nog maar vier keer puntenverlies, maar dat was telkens buitenshuis. In de jacht op een nieuwe stunt gunde SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen een basisdebuut aan Joey Veerman. Bij de Amsterdammers stonden Klaas Jan Huntelaar en Perr Schuurs aan de aftrap en begonnen Sergiño Dest en David Neres - die beiden een intercontinentale trip achter de rug hadden - op de bank.

Ajax schoot niet bepaald uit de startblokken: de Amsterdammers kwamen moeizaam tot mogelijkheden en de vloeiende combinaties waren op de vingers van één hand te tellen. SC Heerenveen deelde een speldenprikje uit via een schot van Mitchell van Bergen, dat eenvoudig werd gekeerd door Andre Onana. Na ongeveer een kwartier opende Ajax toch de score, en dat gebeurde op curieuze wijze. Een vrije trap van Huntelaar werd door de bukkende Tadic met de rug verlengd, waardoor Warner Hahn kansloos was. Als de Serviër de treffer officieel op zijn naam krijgt, heeft hij in acht achtereenvolgende Eredivisie-duels gescoord, Dennis Bergkamp was ruim dertig jaar geleden de laatste Ajacied die dat presteerde. Bergkamp kreeg dat zelfs tien keer achtereen voor elkaar.

Klaas Jan Huntelaar na zijn onbedoelde assist op Dusan Tadic bij de 1-0.
Klaas Jan Huntelaar na zijn onbedoelde assist op Dusan Tadic bij de 1-0.

Halverwege de eerste helft was Ajax zijn voordelige marge al kwijt. Daley Blind liet zich aftroeven door Van Bergen, die vervolgens Jens Odgaard vond. De spits tikte de bal binnen. Vlak voor het half uur voorkwam Onana de 1-2 van de Friezen, nadat uitblinker Van Bergen er opnieuw razendsnel uit was nadat Joël Veltman de bal had verloren. Razendsnel daarna leek Odgaard de bezoekers alsnog aan een voorsprong te helpen, maar door zijn treffer ging een streep na inmenging van de VAR. Lucas Woudenberg zou in de aanloop naar de goal een overtreding hebben gemaakt op Veltman. Wat opviel, was de ruimte die de thuisploeg herhaaldelijk weggaf.

Ajax maakt het verschil
SC Heerenveen bleef zeer dreigend en de 2-1 van Nicolás Tagliafico bij het scheiden van de markt voor rust respecteerde dan ook niet bepaald de kansenverhoudingen. De Argentijn kopte steenhard raak uit een hoekschop. Ook aan het begin van de tweede helft werd SC Heerenveen geklopt bij een standaardsituatie. Na een gewiekste cornervariant tikte Schuurs binnen, op aangeven van Tadic. In de 58ste minuut was andermaal Tagliafico de gevierde man. Deze keer sloeg de Argentijn al vallend zeer fraai toe met een volley nadat Ziyech hem knap had bereikt.

Nog los van deze treffers had Ajax de wedstrijd na rust veel beter onder controle. SC Heerenveen moest voortdurend de defensieve stellingen betrekken en bracht de verdediging van de landskampioen niet meer in verlegenheid. Bij de Friezen vierde Alen Halilovic als invaller nog zijn debuut. Een invaller bij Ajax, Neres, raakte de paal, waardoor verdere schade SC Heerenveen bespaard bleef. Erik ten Hag liet overigens in de 84ste minuut ook nog Siem de Jong invallen. Het was voor de middenvelder zijn eerste optreden voor Ajax in een officieel duel sinds april 2018.

Dinsdag begint Ajax aan zijn campagne in het hoofdtoernooi van de Champions League, Lille is in de Johan Cruijff Arena de tegenstander. Volgende week zondag wacht de uitwedstrijd tegen PSV. SC Heerenveen, dat op zes punten staat na evenzoveel duels, ontvangt volgende week zondag FC Utrecht.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
De middenveldpuzzel van Ajax tactisch geduid
Siem de Jong hoopt op speelminuten: 'Jeugd krijgt veel de kans bij ons'
'Siem de Jong gaan we in dit soort potjes vaker zien bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Tagliafico
Meer over Tagliafico
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.