Reza schrijft Eredivisie-historie met absoluut droomdebuut voor PEC

Reza Ghoochannejhad is zondagmiddag op daverende wijze teruggekeerd in de Eredivisie. De voormalig aanvaller van SC Heerenveen maakte bij zijn debuut voor PEC Zwolle als invaller meteen vier doelpunten, waardoor RKC Waalwijk ondanks een spectaculaire opleving in de eerste helft opnieuw met lege handen achterbleef.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
6 - 2
RKC Waalwijk

PEC ging dankzij de eerste competitiezege op FC Emmen (1-3) met een goed humeur de interlandperiode in. Dat veranderde toen trainer John Stegeman negatief in het nieuws kwam doordat hij met alcohol achter het stuur kroop en een eenzijdig auto-ongeluk veroorzaakte. Het kwam hem op een boete van de club te staan. Stegeman gaf voorafgaand aan het thuisduel met RKC toe dat hij zichzelf in een lastig positie heeft gemanoeuvreerd, maar dat hij de steun vanuit de club en de selectie voelde en weer vooruit wil.

Winnen van RKC zou daarbij zeker helpen, maar de gepromoveerde Brabanders werkten zomaar niet mee aan dat plan. PEC kwam na 25 minuten nog wel op voorsprong doordat Iliass Bel Hassani profiteerde van halfslachtig wegwerken van Henrico Drost, maar RKC sloeg razendsnel terug. Eerst was er het fantastische zondagsschot van verdediger Melle Meulensteen, die de bal onwaarschijnlijk hard in de kruising joeg. Vervolgens zag de nota bene van PEC gehuurde Clint Leemans zijn voorzet in het doel belanden.

PEC Zwolle-doelman Xavier Mous kon alleen maar kijken naar de streep van Melle Meulensteen.

Vijf minuten na zijn toevalstreffer deed Leemans zijn eigenlijke werkgever bijna nog een keer pijn, maar zijn vrije trap eindigde tegen de paal. Het bood PEC de kans na rust de jacht op de gelijkmaker in te zetten. Stegeman bracht daartoe eerst de teruggekeerde Mustafa Saymak en tien minuten na rust mocht ook last minute-aanwinst Ghoochannejhad debuteren als vervanger van de geblesseerde Dennis Johnsen. Vijf minuten na zijn entree in de Eredivisie kopte de Iraniër al knap raak uit een voorzet van Kenneth Paal.

PEC had daarna nog een half uur om op zoek te gaan naar de eerste thuisoverwinning van het seizoen, maar schoof RKC eerst nog bijna de eerste zege sinds de Eredivisie-rentree in de schoenen. Sam Kersten speelde de bal zomaar in de voeten van Darren Maatsen, maar de ingevallen aanvaller schoot net naast. Daarna was het Reza die uitgroeide tot de absolute held van de middag. Eerst knikte hij raak uit een voorzet van Sai van Wermeskerken, daarna completeerde hij op de rand van buitenspel zijn hattrick.

Waar bij dat doelpunt nog even twijfel was of die wel mocht tellen, was daar geen sprake van bij zijn vierde van de middag. Via de kluts kwam de bal op kolderieke wijze terecht bij Ghoochannejhad, die opnieuw uitermate koelbloedig bleef en zijn kwartet goals completeerde. En daar had de door PEC transfervrij aangetrokken aanvaller minder dan een helft voor nodig. Het gebeurde zelfs nog nooit dat een invaller vier keer scoorde in de Eredivisie. Gustavo Hamer maakte het feest voor PEC compleet met de 6-2.