AZ-supertrio maakt gehakt van Sparta na kolderieke openingsfase

Reacties

AZ heeft overtuigend afgerekend met Sparta Rotterdam. De Kasteelheren hadden tot zaterdagavond één punt (en weliswaar één wedstrijd) meer dan de Alkmaarders en begonnen ook sterk aan de wedstrijd, maar werden vervolgens ondubbelzinnig in de hoek gezet door de ploeg van trainer Arne Slot. De drie aanvallers hadden weer eens de hoofdrol.

AZ-supertrio maakt gehakt van Sparta na kolderieke openingsfase
AZ
AZ
5 - 1
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

AZ speelde vanwege de problemen met het eigen AFAS Stadion voor de vierde 'thuiswedstrijd' op rij niet in Alkmaar, voor de derde keer was het Cars Jans Stadion van ADO Den Haag het toneel. Daar startte Slot zaterdag mét Myron Boadu. De spits meldde zich eerder deze week nog geblesseerd af voor Jong Oranje, maar was fit genoeg om aan de start te verschijnen en liet met twee goals en een halve assist nog maar eens zien hoe belangrijk hij is voor de ploeg van trainer Arne Slot. Voordat Boadu de spotlights pakte, liet Sparta de ploeg uit Alkmaar echter nog wel even flink zweten.

De openingsfase in Den Haag was namelijk knotsgek: de eerste kans viel al na elf seconden te noteren. AZ trapte af, maar Ron Vlaar leverde de bal direct in. De routinier had geluk dat Sparta-aanvaller Halil Dervisoglu daarna te lang treuzelde en niet tot een schot kwam. Die Rotterdamse waarschuwing was aan dovemansoren gericht, want iets meer dan een minuut later was het wél raak voor Sparta. De manier waarop die goal viel, was behoorlijk curieus te noemen.

Na een afgeslagen AZ-corner trapte Sijn Wuytens bal hoog terug richting zijn eigen helft. Daar leek Jonas Svensson in duel te moeten gaan met de druk zettende Bryan Smeets, maar tot grote schrik van de Noorse rechtsback had zijn keeper Marco Bizot besloten om ver uit zijn doel te komen. Svensson kopte de bal rond de middencirkel vervolgens onhandig tegen diezelfde Bizot aan, waardoor de bal voor de voeten van Adbou Harraoui belandde. De jongeling haalde van grote afstand uit en zag de bal het doel in hobbelen, omdat de sprintende Vlaar niet snel genoeg was om redding te brengen.

Sparta viert feest na de 0-1 van Abdou Harraoui (tweede van links).
Sparta viert feest na de 0-1 van Abdou Harraoui (tweede van links).

Waar Vlaar er bij de eerste twee gevaarlijke momenten van de wedstrijd dus behoorlijk schlemielig uitzag, liet hij zich in de vierde minuut juist in positief opzicht zien. Hij controleerde de bal na een corner en legde hem beheerst terug op Oussama Idrissi, die via de paal de 1-1 binnenschoot. Na een kwartier had AZ de achterstand al helemaal weggepoetst. Na prima ingrijpen van Stijn Wuytens verstuurde Calvin Stengs een heerlijk balletje richting Boadu, die de 2-1 in de lange hoek schoot.

Drietrapsraket
Het duo Stengs/Boadu was met een co-productie in de 33ste minuut ook goed voor de 3-1, al mochten de Alkmaarse bedankjes ook zeker richting de Sparta-verdediging. Na een afgemeten voorzet van Stengs stond Boadu namelijk volledig vrij om de bal binnen te koppen. Op slag van rust werd het nog wat erger voor Sparta. Boadu ging er aan de rechterkant vandoor en gaf de bal laag voor, Sparta-verdediger Bart Vriends greep in, maar bezorgde de bal met zijn sliding precies voor de voeten van de inlopende Idrissi: 4-1.

Door het aandeel dat ze hadden in die eerste vier goals, toonden de drie indrukwekkende aanvallers van AZ nog maar eens hun ongelooflijke waarde. De 4-1 was namelijk de elfde competitiegoal van de Alkmaarders in dit seizoen, bij al die treffers was minimaal één lid van dat offensieve trio direct betrokken. In tien gevallen was Stengs, Boadu of Idrissi de maker van de treffer en/of de verzorger van de assist. Die elfde treffer was daarnaast een penalty van Teun Koopmeiners, die werd gegeven na een overtreding op Boadu.

Het werd al met al een tamelijk ontnuchterende avond voor Sparta-trainer Henk Fraser, die donderdag nog een nieuw contract tot medio 2021 ondertekende. De oefenmeester probeerde in de rust nog te redden wat er te redden viel en bracht met Lars Veldwijk en Ragnar Ache liefst twee nieuwe spitsen binnen de lijnen, maar de enige goal viel aan de andere kant. Na een lichte overtreding op Midtsjø benutte Koopmeiners een strafschop, waarmee de twaalfde AZ-goal van deze jaargang de eerste treffer werd waarbij het drietal aanvallers totaal niet betrokken was.

AZ Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

'Stengs en Boadu kunnen lezen en schrijven met elkaar bij swingend AZ'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.