Speler van de Week: Linssen en het grote gelijk van Van Nistelrooy

Reacties

Bryan Linssen vond tijdens de laatste Eredivisie-speelronde van 2020 als bij toverslag zijn Vitesse-topvorm terug. Na zijn drieklapper tegen SC Heerenveen is de dertigjarige aanvaller uitgeroepen tot Speler van de Week.

Speler van de Week: Linssen en het grote gelijk van Van Nistelrooy
© Pro Shots

De ketchuptheorie van Ruud van Nistelrooy wordt te pas en te onpas gebruikt en clichégevaar ligt op de loer, maar zelden was de metafoor zo bruikbaar als woensdagavond. 'Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit en op een ander moment gaat het ineens vanzelf', liet de Nederlandse goalgetter ooit optekenen.

Het was waarschijnlijk Gonzalo Higuaín die de wijsheid van de Nederlander voor het eerst deelde met het grote publiek. In een interview met La Sexta liet de toenmalige aanvaller van Real Madrid in 2010 blijken dat hij zichzelf weinig druk oplegt als het gaat om het maken van doelpunten. De woorden die Van Nistelrooy hem ooit toevertrouwde waren blijven hangen.

Linssen zal zich ongetwijfeld in de uitspraak van de zeventigvoudig Oranje-international herkennen. Opeens, op een natte, koude avond in De Kuip, veranderde alles wat de dertigjarige aanvaller aanraakte in goud. Zijn Eredivisie-productie in dienst van Feyenoord ging van één naar vier goals, waarmee hij op Steven Berghuis na de productiefste speler van de Rotterdammers is.

Vóór de wedstrijd tegen SC Heerenveen leek Linssen wel behekst. Wat hij ook probeerde, telkens vlogen de ballen er niet in. 'In de warming-up schoot ik alles binnen en dacht ik nog: Zo! Die goals neem ik mee. We hebben heel veel kansen gehad, dit is een onnodige nederlaag', treurde de aanvaller afgelopen weekeinde nog na de nederlaag tegen zijn oude club Vitesse.

De afgelopen seizoenen had Linssen zich in Gelredome onderscheiden als een zeer doeltreffende speler. Zo zeer dat het een kwestie van tijd leek voordat de aanvaller het lidmaatschap zou verwerven van de Club van 100 van de 21ste eeuw: de spelers die sinds 2000 de kaap van honderd Eredivisie-treffers rondden. Tot nu toe slaagden alleen Klaas Jan Huntelaar, Dirk Kuijt, Luuk de Jong, Matthew Amoah, Blaise N'Kufo en Mateja Kezman daarin. Na zijn hattrick tegen SC Heerenveen staat Linssen op 91 goals.

Als de theorie van Van Nistelrooy écht klopt, wordt Linssen ergens in het voorjaar het zevende lid van dit exclusieve gezelschap. Feyenoord kan zijn goals gebruiken in een loeizware januarimaand.

Topvijf speelronde 14
Linssen sleepte als enige een 8,5 in de wacht tijdens de midweekse speelronde. De Feyenoord-aanvaller troeft daarmee Deroy Duarte af, die namens Sparta Rotterdam op dreef was in het uitduel met FC Twente. PSV-linksback Philipp Max, Fortuna Sittard-aanvaller Lisandro Semedo en Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich maken de topvijf vol.

Speler Club Cijfer
1. Bryan Linssen Feyenoord 8,5
2. Deroy Duarte Sparta Rotterdam 8,0
3. Philipp Max PSV 8,0
4. Lisandro Semedo Fortuna Sittard 7,5
5. Janis Blaswich Heracles Almelo 7,5
Maandag, na de inhaalwedstrijd van zondag tussen FC Utrecht en AZ, maken we de balans op wat betreft de klassementen. We zullen onder meer stilstaan bij de tussenstand in de Speler van het Jaar- en de Trainer van het Jaar-verkiezing.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer B. Linssen
Meer over B. Linssen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.