VI voegt data-element toe aan spelersbeoordelingen

Reacties

De cijfers die VI geeft aan Eredivisie-spelers zijn komend seizoen een gewogen gemiddelde van onze eigen rapporteurs en een datamodel van Opta Sports. Zo hopen we het beste van twee werelden bij elkaar te brengen.

VI voegt data-element toe aan spelersbeoordelingen
© Pro Shots

Al tientallen jaren zijn cijfers een vast onderdeel van VI. Spelersbeoordelingen zijn een leuk gezelschapsspel. Altijd voer voor discussie. Zoveel voetballiefhebbers, zoveel meningen. Waar de een bij die frêle spelmaker kijkt naar zijn fijne balbehandeling, ziet de ander een voetballer die zich er verdedigend wel erg makkelijk vanaf maakt. Wat is belangrijker? Om dat debat te stimuleren, vindt u na de eerste speelronde van de Eredivisie als vanouds de rapportcijfers terug.

Aan die beoordelingen hebben we onder water het een en ander veranderd. Dankzij onze datapartner Opta Sports hebben we een jarenlange wens in vervulling kunnen laten gaan. De cijfers die terug te vinden zijn over de Eredivisie zijn niet langer slechts gebaseerd op het gefundeerde oordeel van onze eigen experts, maar ook op een model met statistieken. De beoordelingen van spelers komen voor vijftig procent via onze clubwatchers en voor vijftig procent via data. Omdat het ons lang niet altijd lukte om alle duels van de Keuken Kampioen Divisie te bezetten met onze eigen verslaggevers hebben we er in die competitie voor gekozen om de cijfers volledig te baseren op het model van Opta.

Dit model baseert zich op alle acties tijdens een wedstrijd. Van passes tot schoten, van tackles tot dribbels en van doelpunten tot veroorzaakte strafschoppen. Daarbij wordt per positie een andere weging van statistieken gegeven. Waar voor een aanvaller vooral belangrijk is dat hij zorgt voor doelgevaar en creativiteit, ligt bij verdedigers meer de nadruk op defensieve cijfers. Om wat meer inzicht te geven in hoe dit model exact werkt, zullen we de komende weken op VI PRO een aantal keer een speler uitlichten die opvalt in de data. Zoals in de afgelopen speelronde Caner Cavlan, die door onze eigen rapporteur veel positiever beoordeeld werd dan door het datamodel dat vooral keek naar de vijf tegengoals van FC Emmen.

Dat een nummer tussen de 1 en 100 niet zomaar omgetoverd kan worden tot een beoordeling tussen 1 en 10, hebben we ervaren in de eerste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. Ons model bleek een stuk genadelozer in zijn oordeel dan de gebruikelijke rapporteurs, waardoor het plots 3’en regende. Daarom hebben we een correctie doorgevoerd. Dat laat zien dat het oog van de mens altijd nodig zal blijven. En dat we ook met deze nieuwe manier van berekenen door kunnen gaan met discussiëren over spelersbeoordelingen.

Bekijk hier de topvijf en het klassement na speelronde 1.

Bekijk hier alle cijfers uit speelronde 1 in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.