Speler van de Week: Doan laat de zon weer schijnen in Groningen

Reacties

FC Groningen wist vrijdag voor het eerst in ruim twee maanden weer eens een wedstrijd te winnen. Ritsu Doan was één van de grote uitblinkers bij de noorderlingen en is de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: Doan laat de zon weer schijnen in Groningen

De twintigjarige Doan is het hele seizoen al de Japanse vlag op de Groningse modderschuit. De middenvelder moet de zo moeilijk scorende ploeg van trainer Danny Buijs van creatieve impulsen voorzien, maar werd vaak niet begrepen door zijn medespelers. Bovendien offerden veel tegenstanders een speler op om de Japanner uit de wedstrijd te spelen.

Op bezoek bij Excelsior kreeg Doan hulp van zijn trainer. Buijs koos met Mimoun Mahi en Mateo Cassierra voor een spitsenduo, waar de Excelsior-defensie zijn handen mee vol had. Doan had daardoor iets meer bewegingsvrijheid en het was geen toeval dat Groningen daardoor ineens de scoringsdrift terug had.

In de 29ste minuut van de wedstrijd in Kralingen deed Doan zelf op schitterende wijze een duit in het zakje. De spelmaker controleerde een hoge bal knap met links en haalde uit de draai doeltreffend uit in de verre hoek. Tegenstander Lorenzo Burnet wist niet waar hij het zoeken moest. Groningen won uiteindelijk met 2-4, waarmee de bezoekers hun doelpuntentotaal van de eerste tien Eredivisie-duels bijna evenaarden. De waardering van Buijs werd in de extra tijd mooi zichtbaar bij een stevige knuffel na de publiekswissel van Doan.

De man uit het land van de rijzende zon liet zo ook in Groningen de zon doorbreken. De ploeg van Buijs staat weliswaar nog laatste, maar het verschil met nummer veertien Willem II bedraagt nu nog maar drie punten.

Topvijf van de week

Net als Doan kregen ook Daley Blind en Michael Chacon een 7,5 voor hun optreden dit weekend. De Ajacied speelde een ijzersterke wedstrijd tegen Willem II (2-0), terwijl Chacon uitblonk bij FC Emmen tegen SC Heerenveen (1-1). Mats Seuntjens was zaterdag belangrijk voor AZ tegen De Graafschap met de winnende goal en een schitterende pass op Oussama Idrissi (1-0). NAC Breda-middenvelder Luka Ilic completeert de topvijf van de week, de Serviër legde met een prachtig doelpunt de fundering voor een belangrijke zege op Heracles Almelo (2-1).

Speler Club Cijfer
1. Ritsu Doan FC Groningen 7,5
2. Daley Blind Ajax 7,5
3. Michael Chacon FC Emmen 7,5
4. Mats Seuntjens AZ 7
5. Luka Ilic NAC Breda 7

Algemeen klassement

Luuk de Jong blijft de koploper van het algemeen klassement. De PSV-spits krijgt op het podium gezelschap van Ajacieden Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt. Nasser El Khayati is de speler met het hoogtse gemiddelde buiten de toptwee van de Eredivisie-ranglijst.

Speler Club Gemiddelde
Luuk de Jong PSV 7,14
Hakim Ziyech Ajax 7,00
Matthijs de Ligt Ajax 6,95
Angeliño PSV 6,77
Jeroen Zoet PSV 6,77
Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,73
Hirving Lozano PSV 6,73
Jerdy Schouten Excelsior 6,68
André Onana Ajax 6,64
Nicolás Tagliafico Ajax 6,61
Steven Bergwijn PSV 6,60
Danny Post VVV-Venlo 6,55
Dusan Tadic Ajax 6,50
Tino Sušić VVV-Venlo 6,50
Jorrit Hendrix PSV 6,50
Robin van Persie Feyenoord 6,50
Daniel Schwaab PSV 6,50
Lasse Schöne Ajax 6,50
Denzel Dumfries PSV 6,50
Oussama Idrissi AZ 6,45
Kristoffer Peterson Heracles Almelo 6,45
Lars Unnerstall VVV-Venlo 6,45
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.