Ook Willem II krijgt geen voet aan de grond tegen Ajax

Ajax heeft met kinderlijk gemak de volgende drie punten bijgeschreven. Willem II kwam er in Amsterdam met 2-0 nog genadig vanaf.

Ajax
Ajax
2 - 0
Willem II
Willem II

'Natuurlijk verdient David Neres een plek in de basiself', zei Erik ten Hag vrijdag. Een dag later voegde de Ajax-trainer de daad bij het woord, waardoor de Braziliaan na drie invalbeurten op rij in de Eredivisie weer aan de aftrap kwam.

Bijna had Neres na minder dan een halve minuut het vertrouwen van Ten Hag al terugbetaald. Na een pijnlijke fout van doelman Timon Wellenreuther – hij ging de mist in buiten zijn strafschopgebied – doemde een leeg Willem II-doel voor hem op. Fernando Lewis schoot zijn keeper op de doellijn te hulp.

Het was een bewijs voor het gevaar Neres en ook een teken aan de wand voor Willem II en Wellenreuther. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd een Ajax-treffer voorkomen. In de elfde minuut was het toch raak. Op aangeven van Neres schoot Kasper Dolberg de bal achter de Duitse Willem II-doelman.

Enkele minuten later was het de beurt aan Frenkie de Jong om een doelpunt te maken. Wellenreuther voorkwam dat de middenvelder met een stift zijn oude club meer pijn deed. Het was niet meer dan uitstel van executie. In de 22ste minuut maakte de Oranje-international alsnog de 2-0. Neres droeg zijn steentje bij aan de tweede Amsterdamse goal. De Braziliaan liet slim de voorzet van Nicolás Tagliafico lopen, waarna De Jong raak schoot.

De 2-0 ruststand was een magere afspiegeling van de ongelijke strijd in de Johan Cruijff Arena. Ajax was heer en meester tegen een nagenoeg kansloos Willem II. De wissel van trainer Adrie Koster – verdediger Thomas Meissner kwam na 35 minuten in het veld voor middenvelder Dries Saddiki – was veelzeggend.

Het scenario van een Amsterdams doelpuntenfestijn bleef achterwege. Dat was mede te danken aan Ajax, dat de voet van het gaspedaal haalde. Willem II rook soms zelfs aan een treffer. Zo zag Donis Avdijaj in de 55ste minuut zijn poging stranden in het zijnet. Door de gemiste kans bleef ook een andere Amsterdamse reeks in stand. Ajax incasseerde voor de zevende keer op rij geen treffer.

Het sporadische Tilburgse gevaar deed ook weinig af aan het superieure optreden van Ajax, dat naarmate de wedstijd vorderde wat trekjes van gemakzucht vertoonde en verzuimde de tweede helft op te luisteren met goals. Onder anderen invaller Klaas Jan Huntelaar en Neres waren dicht bij de 3-0.

Door de overtuigende zege bleef Ajax in het spoor van PSV, dat eerder op de avond met meer moeite Vitesse versloeg (1-0). De overwinning op Willem II was ook plezierig op weg naar het Champions League-duel met Benfica van woensdag. De Portugese opponent verloor vrijdag op eigen veld van Moreirense (1-3)