Sparta trekt langverwachte zege over de streep en beëindigt vrije val

Na acht Eredivisie-duels zonder overwinning heeft Sparta Rotterdam eindelijk weer drie punten gepakt. Een onfortuinlijk eigen doelpunt van Kristopher Da Graça maakte dinsdagavond op bezoek bij VVV-Venlo het verschil.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 1
Sparta Rotterdam

Maar de opluchting zal er op Het Kasteel niet minder groot om zijn. Vrijdag was er nog vooral frustratie, toen FC Emmen door een omstreden penalty op de valreep nog een punt pakte en Sparta de eerste zege sinds 13 januari (0-1 bij Fortuna Sittard) op de valreep door de vingers zag glippen. Nu kwam die er dus wel, maar het vertoonde spel in Venlo maakte duidelijk dat de ploeg van Henk Fraser er nog niet is.

VVV, zaterdag met 6-0 afgedroogd in De Kuip, bood namelijk wel goed tegenstand aan zijn tweede Rotterdamse tegenstander in drie dagen tijd. Bij afwezigheid van topscorer Georgios Giakoumakis ontbrak het alleen aan stootkracht. Voor rust had Jafar Arias twee keer geen succes, na rust redde Sparta-doelman Maduka Okoye op een schot van Joshua John en miste Vito van Crooij een grote kans.

VVV verzuimde zichzelf zo te belonen voor het sterke begin van de tweede helft en kreeg daar uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd. Sparta had Thorsten Kirschbaum tot dan toe alleen vlak voor rust een keer op de proef gesteld via Abdou Harroui, maar kreeg twintig minuten voor tijd hulp van Da Graça. De verdediger van VVV werkte een voorzet van Lennart Thy ongelukkig achter Kirschbaum.

Het was op dat moment meer dan waar Sparta recht op had, maar daar daarna mocht VVV blij zijn dat het bij 0-1 bleef. Tom Beugelsdijk claimde tevergeefs een penalty, Jeffry Fortes raakte de paal en Kirschbaum voorkwam ook nog twee zekere goals. Uiteindelijk moest Okoye de drie punten nog over de streep trekken voor Sparta, dat de vrije val beëindigt en de zorgen in Venlo vergroot.