Spaanse zomersoap ten einde: Luis Enrique nieuwe bondscoach

Reacties

Luis Enrique is de nieuwe bondscoach van Spanje. De voetbalbond (RFEF) heeft de 48-jarige oud-international maandag gepresenteerd als opvolger van de naar Real Madrid vertrokken Julen Lopetegui.

Spaanse zomersoap ten einde: Luis Enrique nieuwe bondscoach

Het nieuws dat Lopetegui bij De Koninklijke had getekend na het vertrek van Zinedine Zidane, terwijl hij even daarvoor nog een contract tot het EK 2020 had gesigneerd bij de RFEF, sloeg in het Spaanse kamp in als een bom. Voorzitter Luis Rubiales was zó ontstemd dat hij de oud-doelman van onder meer Real Madrid en Barcelona vlak voor het WK ontsloeg.

Het toernooi eindigde met technisch directeur Fernando Hierro als interim-coach op de bank in een deceptie. Spanje won slechts één wedstrijd (1-0 tegen Iran) en werd in de achtste finale tegen Rusland (0-0) uitgeschakeld na penalty's. Meteen daarna circuleerden in Spaanse media diverse namen die het stokje over moesten nemen, waaronder die van Luis Enrique.

Luis Enrique speelde 62 interlands voor Spanje, waaronder die op het WK 1998 tegen Bulgarije (6-1). Op de achtergrond Fernando Hierro.
Luis Enrique speelde 62 interlands voor Spanje, waaronder die op het WK 1998 tegen Bulgarije (6-1). Op de achtergrond Fernando Hierro.

De voormalig speler van Real Madrid, Barcelona en Spanje, die zijn land vertegenwoordigde op de WK's van 1994, 1998 en 2002 en het EK 1996, was naar verluidt de eerste keus van voorzitter Rubiales. Andere momenteel clubloze trainers als Quique Sánchez Flores, Paco Jemez en Pepe Mel genoten minder steun. De Belgische bondscoach Roberto Martínez werd ook nog even genoemd.

Luis Enrique zat een jaar zonder werk sinds hij vorig jaar zomer vertrok bij Barcelona, waar hij in drie seizoenen twee keer kampioen van Spanje werd, drie keer de Copa del Rey veroverde en één keer zowel de Spaanse Super Cup, de Champions League, de Europese Super Cup als het WK voor clubs won. Eerder werkte hij bij Barcelona B, Celta de Vigo en AS Roma.

Luis Enrique gaat bij de Spaanse bond samenwerken met zijn generatiegenoot José Francisco Molina. De oud-doelman en voormalig international van Spanje werd eerder deze maandag aangesteld als de nieuwe technisch directeur, de positie die Hierro bekleedde voordat hij moest bijspringen als bondscoach. Luis Enrique heeft een contract getekend tot het EK 2020.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.