Spaanse kranten maken gehakt van 'zielloos en steriel' Spanje

Reacties

De Spaanse sportkranten zijn stuk voor stuk vernietigend in hun kritiek op de nationale ploeg na de uitschakeling in de achtste finale van het WK tegen gastland Rusland. De wereldkampioen won in vier duels alleen nipt van Iran (1-0) en overtuigde zelden. Het lijkt het failliet van het ooit zo geroemde tiki-taka-voetbal waarmee Spanje twee Europese en- een wereldtitel won.

Spaanse kranten maken gehakt van 'zielloos en steriel' Spanje

'Wandelend naar huis', kopt Marca dat spreekt van een Spanje zonder snelheid, zonder diepgang, zonder ziel of plezier, met een steriele dominantie.' Die andere krant uit Madrid, AS, volstaat op de cover met Het einde van een generatie, waarschijnlijk verwijzend naar het afscheid als international van Andrés Iniesta en mogelijke andere internationals op leeftijd die nog zullen volgen.

Marca sluit zich in de analyse aan bij die lezing. 'Het gouden tijdperk begon op de penaltystip met een magische serie tegen Italië (EK 2008 red.) en eindigt met een tragische loterij tegen Rusland.' De sportkrant vindt de uitschakeling na de chaos, ontstaan door het ontslag van bondscoach Julen Lopetegui, extra pijnlijk omdat dit 'het slechtste Rusland in dertig jaar tijd was.'

Vrijwel alle kranten staan stil bij het steriele balbezit van La Roja, de eerste ploeg in de WK-historie die meer dan duizend passes verstuurde in één WK-wedstrijd. Sport hecht er geen waarde aan. 'Het spel was lichtjaren verwijderd van het niveau van Zuid-Afrika en kwam in de buurt van de armoede die we meemaakten in Brazilië. Horror. Spanje voetbalde zichzelf in slaap.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Mundo Deportivo denkt dat Spanje een hoop ellende bespaard was gebleven als bondsvoorzitter voorzitter Luis Rubiales wat meer geduld had gehad met Lopetegui. Nu werd Spanje op het WK geleid door de als coach onervaren en weinig succesvolle Fernando Hierro. Rubiales zei na de uitschakeling geen spijt te hebben van het ontslag van Lopetegui. Het getuigt van weinig zelfreflectie, aldus de krant.

Volgens AS betekent de derde vroegtijdige uitschakeling op rij, na die op het WK 2014 (groepsfase) en het EK 2016 (achtste finale), het einde van de meest glorieuze cyclus in het Spaanse voetbal. 'Het WK was een fiasco van begin tot eind, van de zaak-Lopetegui tot de onzichtbaarheid van De Gea, die geen enkele strafschop stopte.' En dus is het tijd om eens goed na te denken over de toekomst.

Het grootste vraagstuk: wie wordt de nieuwe bondscoach van Spanje, nu Lopetegui halsoverkop naar Real Madrid is vertrokken? In een enquête op de website van Marca spreken de lezers hun voorkeur uit voor Luis Enrique met 38 procent van de stemmen. AS stelt dat Quique Sánchez Flores, de laatste jaren werkzaam bij Espanyol en Watford, de belangrijkste kandidaat is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.