Spaanse jonkies banen zich winnend een weg door Europa

Reacties

Spanje Onder-19 werd zondag Europees kampioen. Het elftal gaf daarmee een extra impuls aan de indrukwekkende cijfers die de Spaanse jeugdploegen over de laatste jaren kunnen overleggen op het eigen continent.

Spaanse jonkies banen zich winnend een weg door Europa

Door een 2-0 zege op Rusland mochten de Spanjaarden de beker in ontvangst nemen en zich minimaal een jaar lang de beste van Europa noemen. Op het toernooi in Griekenland - waar Nederland in een poule met de beide finalisten werd uitgeschakeld - pakte Spanje de zoveelste jeugdtitel van de afgelopen jaren. De successen op het EK Onder-19 zijn het meest imposant.

De meest recente eindzege betekende namelijk de zevende in de laatse veertien (!) toernooien. Sinds het jaarlijkse evenement in 2002 van opzet veranderde (van Onder-18 naar Onder-19) waren de Zuid-Europeanen in de helft van de gevallen de beste van Europa. Na zeges in 2002 en 2004 volgde namelijk twee keer een dubbelslag: in 2007 en 2012 prolongeerde Spanje de kampioenschappen van 2006 en 2011. In 2010 haalde het land bovendien de finale, maar verloor het van Frankrijk.

Wat het tweejaarlijkse EK Onder-21 betreft moest Spanje in oktober van vorig jaar een gevoelige tik incasseren. Door in de play-offs niet voorbij Servië te komen (0-0 en 1-2) mocht de ploeg niet eens afreizen naar het toernooi in Tsjechië, dat Jong Zweden uiteindelijk zou winnen. Pijnlijk, aangezien Spanje de twee laatste edities in 2013 en 2011 nog wist te winnen.

Mager
Op Onder-17-niveau blijven de successen alweer wat langer uit. In mei van dit jaar was het EK in Bulgarije, maar de Spanjaarden werden daar al in de kwartfinale uitgeschakeld door Duitsland, dat in de finale op zijn beurt zou verliezen van Frankrijk. Daarmee volgde voor Spanje een nieuwe teleurstelling. In 2007 en 2008 was het nog de beste, maar daarna moest het de beker telkens aan andere landen - waaronder tweemaal Nederland - laten.

Zo groot als de successen op continentaal niveau zijn, zo mager is de oogst op het wereldpodium. Net als de A-ploeg, die in 2010 het WK won, was Onder-20 eenmaal de beste van de wereld. Na de winst in 1999 volgde in 2003 nog slechts één finaleplaats. Spanje wist het WK Onder-17 zelfs nog helemaal nooit te winnen. In 1991, 2003 en 2007 verloor het de finale, terwijl in 1997 en 2009 de bronzen medaille werd behaald.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.