Slot ziet Feyenoord tekortkomen: 'Ik herkende mijn ploeg totaal niet'

Arne Slot herkende Feyenoord in de eerste helft tegen FC Volendam niet terug. De trainer van de Rotterdammers vindt dat zijn ploeg in meerdere opzichten tekortkwam tegen de hekkensluiter van de Eredivisie (0-0) en noemde het pijnlijk dat de achterstand op PSV nu weer is opgelopen.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord kwam ondanks het weinig overtuigende spel tot 2,6 Expected Goals, toch vond Slot dat zijn ploeg te weinig goede kansen creëerde om Volendam pijn te doen. 'Het is niet voor het eerst dat wij moeite hebben om ons overwicht om te zetten in goals. Ik heb heel lang te weinig urgentie gevoeld in de wedstrijd om een goal te maken, ze wilden vooral lekker voetballen en hebben te weinig de goal van de tegenstander aangevallen. Op het moment dat dat steeds meer kwam, zat Volendam al dusdanig goed in de wedstrijd dat het niet meer voldoende was om ze op de knieën te krijgen', analyseerde Slot donderdagavond na afloop bij ESPN.

Slot werd voorgelegd dat het mogelijk met onderschatting te maken had, maar wees zelf op de fysieke speelwijze van Volendam. 'Het is ploegen al vaker gelukt om op deze manier ons aanvalsspel lam te leggen. Dan zijn wij minder in staat om veel kansen te creëren. Er zijn ook fases geweest waarin zij ons fanatiek onder druk hebben gezet en over het hele veld een tegen een speelden. Dan moet je gevaarlijker worden, dat lukte ons niet. Normaal gesproken was het aantal kansen dat we kregen, genoeg geweest om een goal te maken. De grote kans die we in de eerste helft tegen kregen, was symptomatisch voor hoe wij ons presenteerden.'

Slot zag zijn ploeg ook in de slotfase niet ontsnappen, zoals dit seizoen vaak lukte. En in de eerste helft mocht Feyenoord zelfs van geluk spreken dat Volendam-spits Vivaldo Semedo na zwak ingrijpen van Thomas Beelen de paal raakte. 'Als ik kijk naar hoe wij de eerste helft speelden, dan herken ik mijn elftal in zijn geheel niet. Een slechte dag in balbezit kan ik prima accepteren, maar de manier waarop wij de kansen weggeven zegt ook iets over de felheid en het fanatisme', was Slot kritisch. 'En het gebrek aan urgentie als we wél in de aanval zijn. Dat vind ik wel een tekortkoming en dat is niet weg te schuiven dat het een keer minder kan zijn.'

PSV
En zo zag PSV de voorsprong weer groeien naar negen punten, nadat de koploper afgelopen zaterdag nog had verloren van NEC. 'Dat is heel pijnlijk en heel vervelend', zei Slot. 'Het is ook niet voor het eerst dit seizoen dat een mindere wedstrijd volgt op een goed resultaat. We weten allemaal hoe we na Lazio bij Twente voor de dag kwamen (2-1 nederlaag, red.). Daar kan ik nog een aantal voorbeelden van geven. Ik denk dat we best wat complimenten hebben gehad over Utrecht. En dan hebben ze weer zo'n wedstrijd achteraan. De vraag is of er iets ontbreekt om het PSV echt moeilijk te maken. Er kan geen enkel excuus voor zijn dat je punten verspeelt tegen Volendam.'