Slot ongelooflijk blij met 'lelijke' zege: 'Maar wát een mooi voetbal in de eerste helft'

Arne Slot was heel blij met de manier waarop Feyenoord de drie punten uit het vuur sleepte in het uitduel met Vitesse (1-2), nadat hij zijn ploeg in de eerste helft uitstekend had zien voetballen. Maar net als vorige week tegen NEC verzuimden de Rotterdammers dat uit te drukken in doelpunten.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Tegen NEC vond Slot dat Feyenoord een uur lang ook al geweldig voetbalde, maar leverde dat niet het gewenste resultaat op (2-2). In Arnhem beleefde de trainer in dat opzicht een déjà vu, erkende hij na afloop bij ESPN. 'Maar wát een mooi voetbal in de eerste helft hebben wij gespeeld, wát een aanvallen. Het enige dat er aan ontbreekt, is dat we die bal ook een keer binnenschieten. Santiago kreeg al na twee minuten een grote kans. En daarna bleef het maar doorgaan, totdat er bij Vitesse aan de kant een goede ingreep werd gedaan en ze een-op-een gingen spelen. '

In de tweede helft raakte Feyenoord daardoor de controle kwijt, al hadden de Rotterdammers genoeg mogelijkheden om alsnog die tweede treffer te maken. 'Dan hoop je dat je een speler hebt die kan ontsnappen en kan scoren, die momenten hebben we ook gehad in de tweede helft', doelde Slot onder meer op de ballen van Javairô Dilrosun en Gernot Trauner tegen de lat. 'Het ging in de loop van de tweede helft steeds minder op voetbal lijken door de andere speelwijze van Vitesse. Dan moet je er een keer doorheen flitsen, maar dat lukt ons dit seizoen te weinig.'

Ook Giménez lijkt na de winterstop meer kansen nodig te hebben om te scoren, maar Slot weigerde de aandacht op de Mexicaanse clubtopscorer te vestigen. 'Wij creëerden voor de winterstop ook heel veel goede kansen voor hem. En ik wil nog even toevoegen dat we vandaag ook heel goede standaardsituaties hadden. Wij doen onszelf zó verschrikkelijk tekort. Daarom ben ik ook zo ongelooflijk blij met het laatste half uur, want wij hebben op een ongelooflijk lelijke manier de zege over de streep getrokken. En dat is ons dit seizoen nog niet altijd gelukt.'

Bijlow
Slot was ook blij dat Justin Bijlow zich herstelde van zijn cruciale fout van vorige week. Toen leidde de 25-jarige doelman de kostbare gelijkmaker van NEC in, nu sleepte hij zijn ploeg er met enkele knappe reddingen doorheen. 'Hij straalde vandaag uit: er gaat bij mij geen bal in. Er ging er uiteindelijk wel eentje in, maar ik hou er enorm van dat een keeper zijn defensie helpt door er bij hoge ballen uit te komen. Daar zijn we ook heel blij mee. Dat we hebben gewonnen én dat Justin een uitstekende pot heeft gekeept', aldus Slot, die zijn stem nog niet helemaal terug had.

Bijlow was ook tevreden over zijn optreden. 'Vorige week was geen goede wedstrijd van mij, dan is het lekker dat ik nu het team kan helpen.' In de war van zijn fout, raakte hij niet. 'Je moet na één fout niet gelijk andere dingen gaan doen. Ik heb gewoon hard getraind en toegewerkt naar deze wedstrijd.' Aan de fans die op het veld liepen, wilde de keeper weinig woorden vuil maken. 'Dat is niet goed, het is vervelend dat we moeten stilzitten. Gelukkig hebben we daarna geen gekke dingen gedaan en de wedstrijd over de streep getrokken. En misschien een keer de nul houden.'