Schmidt countert kritiek: 'Door mijn wissels pakken we een punt'

Roger Schmidt vindt niet dat zijn wisselbeleid ervoor heeft gezorgd dat PSV het uit bij SC Heerenveen weggaf. De Duitse trainer haalde onder anderen Philipp Max, Cody Gakpo, Donyell Malen en Mario Götze naar de kant. Dat had allemaal een reden, legde Schmidt uit.

sc Heerenveen
2 - 2
PSV
PSV

'Als de basisspelers erg vermoeid zijn, zijn ze niet beter dan de wissels', vertelde Schmidt bij FOX Sports. 'Zo groot is dat verschil niet. Ik moet mijn spelers ook beschermen. Ik wil niet dat ze geblesseerd raken. Spelers als Malen en Götze zaten niet op hun topniveau. Zij hadden donderdag ook gespeeld en er komt veel reizen bij kijken. Ik heb geen spijt van mijn wissels. Door deze keuzes pakken we juist een punt. Ledezma en Piroe hielpen ons aan de 2-2.'

En dat terwijl er in de rust nog weinig aan de hand was voor PSV, dat toen met 0-1 leidde. 'In de eerste helft speelden we goed. We controleerden de wedstrijd en toonden veel creativiteit. We vonden de oplossingen tegen een tegenstander die verdedigend speelde. Toch slaagden we erin om vaak het strafschopgebied te bereiken en kansen te creëren. We hadden misschien vaker dan één keer moeten scoren en de wedstrijd al moeten beslissen.'

Niet voor het eerst dit seizoen haalde PSV in de tweede helft niet hetzelfde niveau. 'Heerenveen nam meer risico en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Dat lukte ze voor rust ook al met counters. Daar hebben ze een paar snelle spelers voor. We hadden het lastig om het niveau van de eerste helft vast te houden. Waarom? Omdat we donderdag ook al hebben gespeeld tegen Granada, dat was een zware wedstrijd die veel energie kostte. Onze spelers zijn ook mens, ze kunnen niet altijd op honderd procent spelen. Uiteindelijk moeten we blij zijn dat we een punt overhouden.'

Zowel bij de 1-1 als de 2-1 van Heerenveen werd PSV geklopt met een dieptepass achter de laatste linie. 'Als de tegenstander zo'n bal in de diepte kan spelen, gaat er iets mis', vervolgde Schmidt, die bevestigde dat hij de komende twee weken geen beroep kan doen op Eran Zahavi. 'Misschien raakten we de concentratie wat kwijt. We moeten ook accepteren dat Heerenveen kwaliteiten heeft. Dat hebben ze vandaag laten zien. Dat het in de tweede helft minder ging lag aan de energie, maar het is ook gevaarlijk als je in de eerste helft maar één keer scoort. Daardoor nam Heerenveen na rust meer risico. We vonden de oplossingen niet meer.'

Dumfries
Aanvoerder Denzel Dumfries baalde behoorlijk, zeker omdat Ajax en Vitesse zaterdag onderuit gingen. 'In de tweede helft was de energie in de ploeg minder en kwamen we overal te laat. Dan roep je dit over jezelf af. In de rust werd gezegd dat we rustig aan de bal moesten blijven, maar in de duels wel agressie moesten tonen. Dat deden we niet. De wissels? Die begreep ik wel. De trainer ziet het goed en hij neemt de beslissingen. Je moet vandaag gewoon winnen, zeker als je naar de eerste helft kijkt.'