PSV ontsnapt dankzij VAR-beslissing na knotsgekke slotfase in Friesland

PSV heeft zondag in een knotsgekke wedstrijd een punt gepakt tegen SC Heerenveen. De ploeg van trainer Roger Schmidt kwam in een slechte tweede helft waarin een voorsprong werd weggegeven op gelijke hoogte en leek daarna nog een strafschop tegen te krijgen, maar daar stak de VAR een stokje voor.

sc Heerenveen
2 - 2
PSV
PSV

Bij PSV wist men sinds zaterdagavond dat een zege in Friesland zeer waardevol zou zijn. Ajax verloor verrassend met 1-2 van FC Twente en Vitesse liet het vervolgens na om de koppositie in de Eredivisie over te nemen. De Arnhemmers gingen onderuit bij PEC Zwolle (2-1). PSV moest winnen van Heerenveen om Vitesse in te halen en Schmidt probeerde dat met een systeemwijziging. In plaats van de gebruikelijk 4-2-2-2 traden de Eindhovenaren aan in een 4-3-3-formatie met Mario Götze als spelmaker op het middenveld en Cody Gakpo en Mohamed Ihattaren op de vleugels.

Waar PSV donderdag een ticket voor de knock-outfase van de Europa League veiligstelde was het zondag Henk Veerman die namens SC Heerenveen de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Na een misser van Pablo Rosario dwong de lange spits doelman Yvon Mvogo tot een redding. Na twintig minuten deed Veerman dat opnieuw, terwijl hij Heerenveen eigenlijk op voorsprong had moeten zetten. Zijn inzet uit een voorzet van Mitchell van Bergen kwam tegen het been van Mvogo aan. Tussendoor moest Erwin Mulder aan de andere kant voor het eerst ingrijpen op een poging van Ibrahim Sangaré.

Openingstreffer
Feit was dat het PSV in de beginfase niet gemakkelijk afging in Heerenveen. De Eindhovenaren hadden moeite met het creëren van kansen en Heerenveen kwam er een aantal keer gevaarlijk uit zonder te domineren in eigen huis. Pas halverwege de eerste helft kwam PSV meer los. Uit een korte corner gaf Philipp Max de bal voor en was het verdediger Olivier Boscagli die de bal in de lucht achter zijn standbeen langs op doel werkte. Mulder bracht knap redding. Na een klein half uur opende PSV alsnog de score. Ihattaren stuurde Gakpo de diepte in. De aanvaller bleef wachten en gaf precies op tijd de bal met de buitenkant van zijn voet mee aan Götze, die met een prachtig stiftje over Mulder voor 0-1 zorgde.

PSV had in de fase na de openingstreffer het overwicht in de wedstrijd en liet het na om de score te verdubbelen, onder andere via Gakpo. De aanvaller kwam een teenlengte tekort op een pass van Denzel Dumfries vanaf de rechterkant in het doel te tikken. Pas vlak voor het einde van de eerste helft zorgde Heerenveen weer eens voor dreiging. Joey Veerman waagde van afstand een poging en zijn pegel werd gekeerd door Mvogo, die zo zijn doel met enkele goede reddingen schoon hield.

Gelijkmaker
Het lukte Mvogo echter niet om ook in de tweede helft de nul te houden en dat had PSV helemaal aan zichzelf te wijten. Niet voor het eerst dit seizoen lieten de bezoekers na rust helemaal niets meer zien en het duurde eigenlijk nog lang voordat de gelijkmaker in het net lag. Joey Veerman kreeg de bal aangespeeld en werd onder druk gezet door Jordan Teze. Ook Boscagli stapte iets uit, waardoor Henk Veerman na een pass van Joey op het doel van PSV af ging. De spits maakte geen fout en rondde af voor 1-1.

Het werd er vervolgens nog erger op voor PSV. Schmidt bracht Adrian Fein en Noni Madueke voor de 1-1 al in de ploeg voor Max en Gakpo, na de gelijkmaker deden ook Joël Piroe en Richie Ledezma hun intrede voor Donyell Malen en Götze. Direct na die dubbele wissel sloeg Heerenveen toe en weer werd PSV met een pass achter de defensie geklopt. Rodney Kongolo stak Van Bergen weg. De aanvaller van de thuisploeg stuurde Boscagli het bos in met een goede actie en gaf Mvogo het nakijken met een schot in de verre hoek.

Slotfase
Wat volgde was een knotsgekke slotfase. Daarin kwam PSV eerst op 2-2. De Eindhovenaren speelden in de tweede helft nauwelijks nog iets klaar, maar sloegen na een kans voor Joey Veerman aan de andere kant wel toe. Het was invaller Piroe die na een klutssituatie van dichtbij raak schoot. Daar bleef het niet bij, want Heerenveen leek een penalty te krijgen na een handsbal van Sangaré. Scheidsrechter Bas Nijhuis was resoluut, wees naar de stip en gaf Sangaré rood. De VAR stak daar echter een stokje voor, want Henk Veerman stond in een eerder stadium buitenspel. Daardoor eindigde het alsnog in 2-2.

PSV liet het zo na om Vitesse in te halen en de tweede plek te claimen in de Eredivisie. De Eindhovenaren hebben nu 24 punten, één minder dan de Arnhemmers. Ajax gaat nog altijd aan kop met 27 punten.